Hladiny řek stále stoupají, na Sázavě stav ohrožení

Praha - Po celém území se s tajícím sněhem a přicházejícími srážkami zvedají hladiny řek. Na Sázavě už byl dokonce vyhlášen stav ohrožení - v měřicí stanici Chlístov na Havlíčkobrodsku hladina vystoupala na 182 centimetrů a korytem protéká 74 metrů kubických vody za vteřinu - normálně je to jen šest. Lidé v povodí Vltavy zatím v ohrožení nejsou, nicméně v Praze už voda zalila náplavky a chystají se protipovodňová opatření. Během noci budou podle předpovědí hydrometeorologů dál stoupat hladiny většiny českých řek. Druhý stupeň povodňové aktivity platil k večeru už na více než deseti místech, první stupeň zhruba na dvacítce míst. Ve většině ohrožených měst zasedly v osm hodin večer povodňové štáby.

Ve Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Pardubickém a Olomouckém kraji platí až do odvolání povodňová pohotovost, v Královéhradeckém zatím jen nejnižší stav bdělosti. „Vzhledem k pokračujícím vysokým teplotám a teplému jihovýchodnímu větru budou vzestupy během dnešního dne dále pokračovat s předpokladem dosažení druhého stupně povodňové aktivity na Jihlavě, Svratce, Dyji, Novohradce, Úslavě, Třebůvce a na jejich přítocích,“ uvedli hydrometeorologové v aktuální výstraze.

Situace se už přes noc zhoršila hlavně právě na Vysočině, kde stále prší, ale také ve východních Čechách a na jižní a střední Moravě. Druhý povodňový stupeň platil na pěti místech na řece Dyji, na východočeské Novohradce v Úhřeticích a Luži, Šlapance ve stanici Mírovka na Havlíčkobrodsku, na Sázavě v Chlístově, na říčce Balince v Balinách u Velkého Meziříčí, dále také na Jihlavě ve stanici Bransouze a na Úslavě ve stanici Prádlo u Plzně.

Praha vyklidila náplavky a připravuje zábrany

Kvůli stoupající hladině vody ve Vltavě a také s ohledem na očekávané srážky se dnes v Praze vyklízely náplavky. Do 18:00 zmizely automobily z velké části břehu na novoměstské straně Vltavy, několik desítek aut ještě parkovalo na smíchovském břehu, postupně je ale odvážely odtahové vozy. V těchto místech již v tu dobu byla voda na náplavce. Podle magistrátu by měly být náplavky do večera prázdné a měly by tak zůstat i v pátek, kdy se očekává, že na řece nastane první stupeň povodňové aktivity.

Průtok Vltavy má být v pátek skoro 500 kubických metrů za sekundu, normální je zhruba 80. Pro srovnání, při několikasetleté vodě v roce 2002 byl průtok Vltavy pře 5000 kubíků za sekundu. V pátek ráno se na Kampě zavřou protipovodňová vrata na Čertovce. Naposledy je hasiči museli zavřít kvůli hrozící velké vodě na jaře v roce 2007.

Děčín kvůli stoupajícímu Labi plánoval uzavření komunikace 

Stoupající hladina řeky Labe dnes odpoledne donutila úřady ohlásit kolem 15:00 uzavření silnice spojující Děčín s Dolním Žlebem. Děčínský magistrát vyzval všechny majitele automobilů, aby si odtud své vozy odvezli.

Nejnižší stupeň, tedy bdělost, evidují vodohospodáři nově například na
Nežárce v jihočeské Lásenici. Během noci mírně stoupla také Morava ve
Strážnici na Hodonínsku, Svratka ve Veverské Bítýšce nedaleko Brna, Jihlava v Třebíči či Sázava v Kácově a Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku a ve Světlé nad Sázavou.

  • Voda v polích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/719/71834.jpg
  • Pražská Čertovka při povodních v roce 2002 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/720/71946.jpg