V části Prostějova mají stromy ztlumit hluk z dopravy

Prostějov - Prostějovská radnice chce podél dálnice zasadit stromy, které budou tlumit hluk z automobilového provozu doléhající na místní část Žešov. Podle místostarosty Vlastimila Uchytila jde o lacinější variantu, než je vybudování protihlukové zdi.

Projektová dokumentace přijde radnici na 20.000 korun. „Samotná výsadba bude stát asi 1,5 milionu korun. Tyto peníze v rozpočtu nemáme, proto se chceme na kraji ucházet o finanční krytí z Regionálního operačního programu. Dotace by mohla činit až 90 procent,“ uvedl Uchytil.

Stromy jsou podle radnice vhodnější i z ekologického hlediska, nejen kvůli ovzduší, ale také kvůli ptákům, kteří do protihlukových zdí narážejí. „Protihluková stěna by byla mnohonásobně dražší a zvuk by se od ní navíc odrážel,“ dodal Uchytil. Náklady na protihlukovou zeď odhadl na desítky milionů korun.

O vybudování protihlukové zdi usilují už léta obyvatelé Držovic, bývalé místní části na opačném konci Prostějova. „Dodnes nestojí, prý kvůli změně organizační struktury na Ředitelství silnic a dálnic,“ uvedla místostarostka Jana Hlebová.

Vydáno pod