Na Sázavě stále platí třetí stupeň povodňové aktivity, Jihlava a Dyje klesly

Praha - Na řece Sázavě u Chlístova na Havličkobrodsku platí dnes třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení. Hladina Dyje v Podhradí na Znojemsku, kde dnes celý den platil rovněž třetí stupeň povodňové aktivity, začala dnes večer klesat a ohrožení bylo v 19:00 zrušeno. Hladina mírně poklesla i na Jihlavě v Bransouzích, kde byl dnes rovněž stav ohrožení. Kolem 22:00 tam podle Českého hydrometeorologického ústavu platí pohotovost. Meteorologové očekávají v sobotu další dešťové přeháňky, hlavně na Moravě, ve Slezsku a Beskydech.

Aktuální informace o stavu vodních toků v celé ČR naleznete zde.

Vodohospodáři proto očekávají, že stoupat by mohla hladina Moravy v Hodoníně nebo ve Strážnici. V nejbližších hodinách v nich bude patrně vyhlášeno ohrožení.

Na největští české řece Labi platí zatím všude první stupeň povodňové aktivity, během soboty ale v Ústí nad Labem zřejmě řeka zaplaví frekventovanou komunikaci pod ústeckým mostem Edvarda
Beneše. Podle předpovědí Povodí Labe by mohla výška hladiny řeky dosáhnout 560 centimetrů, voda na silnici začíná dosahovat užpři 540 centimetrech. 

Na Vysočině ráno zasedal protipovodňový krizový štáb. Na pozoru by podle něj měli být především majitelé chat a zahrádek v blízkosti řek nebo v záplavových oblastech. Na Třebíčsku v Poušově na řece Jihlavě podle reportérky ČT Blanky Poulové chybí do třetího stupně povodňové aktivity pouhých osm centimetrů.

Na Pardubicku se na polích a loukách v okolí Úhřetické Lhoty vytvořila velká jezera. Zaplavila tamní vrakoviště a ve vzniklých lagunách se objevily olejové skvrny. Kvůli tomu, že voda přetekla z polí na vozovku, byly uzavřeny některé silnice. Na jihu Čech byla nejhorší situace na Nežárce u Lásenice na Jindřichohradecku. Voda se tu vylila a zaplavila silnici, zastavila se jen pár centimetrů od obytných domů. Horší situace může nastat na řece Lužnici v Bechyni.

Ve středních Čechách byla situace nejdramatičtější v Kácově, kde Sázavě chybělo k překonání třetího stupně dvacet pět centimetrů. Řeka tady už napáchala první škody - zatopila místní pivovar a kromě toho, že podmáčela zdi, kontaminovala várku piva. V oblasti Kácova jsou také zatopeny dvě rekreační oblasti, respektive přilehlé louky a příjezdové komunikace. Dosažení třetího stupně se ale podle meteorologů nepředpokládá. Na Olomoucku platí druhý stupeň na řece Třebůvce v Lošticích na Šumpersku. 

Povodňová aktivita se snížila na Plzeňsku a v hradeckém kraji. Situace se uklidnila také na slovenských přítocích řeky Moravy, přesto místy platí stav ohrožení.

V sobotu bude pršet, voda tak neopadne 

Podle dostupných informací ale zatím voda kromě zatopených sklepů, zahrádek a uzavření několika silnicic nezpůsobila žádné vážnější problémy. V sobotu by mělo pršet, takže se v řekách zvýšené průtoky udrží. V nejbližších hodinách podle meteorologů naprší v Čechách do pěti litrů vody na metr čtvereční, na Moravě a ve Slezsku do deseti litrů a v Beskydech až 15 litrů vody na metr čtvereční.

Praze nebezpečí nehrozí

Vltava v Praze vystoupila na první stupeň, proto byla uzavřena protipovodňová vrata na Čertovce u Karlova mostu. Průtok Vltavy v Chuchli činil 475 metrů krychlových za sekundu. V hlavním městě ale zatím žádné nebezpečí v souvislosti se záplavami nehrozí a ani vyšší stupeň než jedna se neočekává. Vrata na Čertovce se zavírají vždy, když průtok vody ve Vltavě dosáhne 400 až 450 metrů krychlových za sekundu, jedná se ale spíše o technické opatření, protože při větším průtoku už vrata zavřít nejdou. Praha se na vzrůstající hladinu Vltavy připravuje už od čtvrtka, kdy byly vyklizeny náplavky a do přístaviště v Holešovicích byla odtažena loď pro lidi bez domova Hermes. Lodní doprava před a za Prahou ustala, ve městě se zatím neomezuje.

  • 2. stupeň povodňové aktivity autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/721/72057.jpg
  • Rozvodněné jezero autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/721/72093.jpg
  • Povodně - zákaz vjezdu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/721/72094.jpg
  • Rozvodněná řeka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/720/71996.jpg
  • Uzavření vrat na Čertovce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/722/72102.jpg