Labe nejspíše zaplaví frekventovanou silnici pod ústeckým mostem

Ústí nad Labem - Řeka Labe v Ústí nad Labem během soboty nejspíše zaplaví frekventovanou komunikaci pod ústeckým mostem Edvarda Beneše. Mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek dnes po zasedání povodňové komise informoval, že podle předpovědí Povodí Labe by mohla výška hladiny řeky dosáhnout 560 centimetrů, voda na silnici začíná dosahovat již při 540 centimetrech.

V současné době platí na celém toku Labe v Ústeckém kraji první povodňový stupeň, v Ústí nad Labem ve dvě hodiny odpoledne výška hladiny řeky dosáhla 480 centimetrů. Vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr v odpolední zprávě o povodňové situaci na Labi uvedl, že v Ústí nad Labem řeka dosáhne druhého povodňového stupně, který nastává při 530 centimetrech, třetí povodňový stupeň, tedy šest metrů, ale vodohospodáři nepředpokládají.

Již od čtvrtečního odpoledne je neprůjezdná silnice z Děčína do Dolního Žlebu, která vede po břehu řeky. V Děčíně je uzavřena i silnice pod starým mostem, která však není příliš využívaná. Podle Petra bude na Labi zastavena i lodní doprava.

Pokud bude v sobotu uzavřena silnice v Ústí nad Labem, motoristé budou muset využít objízdných tras přes město. „Během víkendu by se kromě případného uzavření zmíněné silnice nemělo nic vážného odehrát. Budeme čekat na další vývoj situace, který je závislý na tání sněhu, množství srážek a řadě dalších okolností,“ uvedl primátor Jan Kubata.

Zcela klidná je v Ústeckém kraji situace na tocích spravovaným Povodím Ohře. Na žádném z nich hladina nedosahuje některého z povodňových stupňů.