Inženýr má jít na osm let do vězení, podával pervitin mladé dívce

Olomouc - Na osm let odsoudil Krajský soud v Olomouci  devětadvacetiletého Karla Ctibora za to, že dodával pervitin čtrnáctileté dívce ze Šumperska. Jezdil za ní přes půl republiky a drogu jí sám nitrožilně aplikoval. Dívka nakonec skončila v péči psychiatrů. Ctibor svoji vinu popírá a tvrdí, že je obětí spiknutí. Na místě se proti rozsudku odvolal, případ tak bude řešit vrchní soud.

Ctibor se s mladou dívkou seznámil na internetu, na dnes už neexistující stránce pervitin.cz. Dívka si podala inzerát, že by chtěla drogu vyzkoušet a Ctibor jí prý nabídl, že za ní do Loučné nad Desnou přijede a drogu jí přiveze. Poté za ní měl pravidelně dojíždět a drogu jí dokonce aplikovat.

Ctibor, který je vystudovaným inženýrem a pracoval dříve například ve Státním zdravotním ústavu či ve společnosti zaměřující se na vývoj léků, vinu od začátku popírá. „Důkazy jsou velice slabé. Jedná se o konspiraci tamních feťáků,“ řekl po vynesení rozsudku. U soudu tvrdil, že naopak jemu lidé ze Šumperska dodávali drogy poté, co ztratil kontakt na dealery v Praze. Uvedl také, že drogy nedistribuoval ani nevyráběl.

Soudce Eduard Ondrášek vyslechl několik soudních znalců a více než desítku svědků. Většina z nich pervitin užívala nebo ještě stále užívá. Pracovat s jejich výpověďmi tak bylo podle soudce složité. Důkazy byly ale podle něho dostatečné.

Dívka bude mít podle znalců kvůli drogám celoživotní psychické problémy. Za to ale podle soudu celou vinu Karel Ctibor nenese. Dívka se totiž přiznala, že už dříve pěstovala a kouřila marihuanu. Nezletilá dívka konzumací drog utrpěla těžkou újmu na zdraví. Školačka základní školy totiž začala být na drogách závislá a došlo u ní k poruše osobnosti. Zhoršil se jí prospěch ve škole a byla sexuálně promiskuitní. V dubnu 2007 se nakonec musela podrobit léčbě. Podle odborníků se její stav již zlepšil.

Vydáno pod