Zbytek vojáků se vrátil z afghánského Lógaru

Praha - Posledních 66 vojáků 2. kontingentu českého provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v afghánském Lógaru se dnes vrátilo do České republiky. Jak novinářům na letištní ploše řekl jejich velitel podplukovník Pavel Lipka, je to vynikající pocit vědět, že všichni jeho vojáci se vrátili domů. Pod Lipkovým velením půl roku pracovaly celkem dvě stovky mužů a žen v českých uniformách. Místo nich míří do oblasti Lógaru 275 mužů a žen třetího kontingentu Armády České republiky.

Spolu s vojáky v provincii s přibližně 350.000 obyvateli působila i desítka civilních pracovníků PRT, kteří se podíleli na obnově dlouhým konfliktem poničené země. Ti se vrátili už před několika dny. Za rok své práce dokončili 14 projektů financovaných českou vládou, desítky dalších jsou rozpracované nebo připravované.

„Byla to nejsložitější mise, kterou jsem dosud absolvoval, a nebyla to moje první mise,“ podotkl Lipka. Zdůraznil, že jeho vojáci, většinou příslušníci 7. mechanizované brigády, se před odjezdem intenzivně připravovali.

Příslušníci Lipkovy jednotky utrpěli během půlroční práce v Lógaru 13 zranění, nikdo z českých vojáků ale nezemřel. „Zranění, která byla, vyplývala z bezpečnostních rizik, ať už se jednalo o přepadání konvojů nebo útoky na základny nepřímou střelbou,“ vysvětlil velitel.

Po návratu vojákům z 601. skupiny speciálních sil zazpíval Daniel Landa

Prostějovské speciální síly působí v afghánských horách především na jihu země. Jejich hlavním úkolem je průzkum a likvidace nepřítele. V rámci spojeneckých akcí také oni dbají na spolupráci s civilním obyvatelstvem. Milan Kovanda, velitel 601. skupiny speciálních sil zdůraznil potřebu této spolupráce, stejně jako opatrnost na civilní cíle při vojenském zásahu: „Když udeříme, tak udeříme na legitimní cíl, to znamená, že nestřílíme kolem sebe.“

Stovka vojáků speciálních sil se dnes vrátila domů. Při slavnostním nástupu zazněla navrátilcům premiérově hymna, kterou pro ně složil zpěvák Daniel Landa. „Občas zabrousím do národních témat. Ta naše vojenská historie není moc veselá, tak mi bylo milou povinností udělat opak,“ zdůvodnil svou snahu autor písně.

Skupina speciálních sil AČR
Zdroj: ČT24