V Číchově jsou bez mostu a zase pod vodou

Jihlava - Číchovem na Třebíčsku se valí rozbouřená voda, jež se vylila z koryta řeky Jihlavy. Od sousedících Brancouz tam platí od noci nejvyšší povodňový stupeň aktivity - ohrožení. Voda zaplavila několik desítek metrů širokou louku, která spolu s řekou obec dělí. Na radnici, která stojí na vyvýšeném ostrůvku u řeky, se lidé mohou dostat jen v holínkách. Obec je navíc od listopadu bez mostu.

Most v roce 2006 strhla povodeň. Mostní provizorium armády bylo rozebráno loni v listopadu, když se začal stavět most nový. Dvě části obce teď spojuje jen dlouhá lávka. Pod ní se valí voda v barvě bílé kávy, připomíná světový veletok. Také lávku voda strhla někdy před 15 roky, obec ji postavila znovu. Řeka jakoby se mstila za to, že jí před staletími změnili koryto.

Lidé z obce jsou na záplavy zvyklí. Muži na mostě se smáli, vody už tu podle nich bylo minimálně o metr víc než o letošním jarním tání. Dravý proud si ale fotili mobilním telefonem.

„Most přijde na 21 milionů korun a z valné části ho zaplatí ministerstvo pro místní rozvoj, obec musí doplatit asi čtyři miliony, studii a dokumentaci dotoval kraj Vysočina,“ řekl zastupitel Jan Cila, jenž přijel na kole na lávku obhlédnout povodňovou situaci z nedaleké pily na kopci.

Na podzim už byly vybagrovány pro most základy, do konce června už Čechov se silnicí na Jihlavu a Třebíč propojí nový moderní most. Obec o necelých třech stovkách obyvatel s rozpočtem kolem dvou milionů korun si bude muset vzít na spolufinancování stavby půjčku. Bude ji splácet asi čtyři roky.

Stěžovat si na Povodí Moravy nemá cenu, konstatovali místní muži. Má málo peněz, jinde je ohroženo více lidí než ve čtyřech nebo pěti domech v Číchově, postavených u řeky. O vyčištění a rozšíření koryta prý obec žádala, ale moc se toho neudělalo. „Tady je problém, když se řeka zreguluje a poteče rychleji, tak to vytopí Třebíč,“ řekli muži. Kraj po povodni v roce 2006 obnovil do obce alespoň „evakuační“ polní cestu na Chlum.