Ředitelka soukromé univerzity prý uplácela

Praha - Protikorupční policie obvinila zakladatelku a šéfku soukromé Metropolitní univerzity Praha Annu Benešovou z úplatkářství. Benešová, která putovala do vazby, měla v několika případech poskytnout úplatek. S informací přišel server Novinky.cz, následně ji potvrdil také policejní mluvčí Roman Skřepek.

Benešová čelí obvinění z nepřímého úplatkářství, podplácení a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Skřepek upřesnil, že výše úplatků dosáhla částky 170.000 korun. Podrobnější informace nechce sdělovat, aby neohrozil vyšetřování případu. Policisté měli ředitelku zadržet ve středu přímo na ulici ve chvíli, kdy mířila na historicky první ples své školy. Prohledali prý i její kancelář. O vzetí Benešové do vazby dnes rozhodl Obvodní soud pro Prahu 10, podle soudce totiž trvá obava, že by žena mohla ovlivňovat svědky.

Metropolitní univerzita Praha na svém webu uvádí, že vznikla v roce 2001 a patří mezi nejstarší soukromé vysoké školy v ČR. Kromě Prahy má střediska také v Plzni, Liberci a Hradci Králové. Na případu se podle Skřepka podíleli i policisté právě z Hradce Králové.

V současném akademickém ročníku navštěvuje tuto školu více než 4000 studentů. Za prezenční formu bakalářského či magisterského studia platí ročně 55.000 korun. Studovat mohou například mezinárodní vztahy, veřejnou správu či průmyslové vlastnictví.