Revizní komise Strany zelených navrhla vyloučení rebelů

Brno - Poslankyním Olze Zubové, Věře Jakubkové, bývalé ministryni školství Daně Kuchtové a Martinu Čáslavkovi hrozí vyloučení ze Strany zelených. Po jednání ústřední revizní komise strany v Brně to dnes oznámil její předseda Miroslav Rokos. O osudu rebelů rozhodne definitivně v neděli republiková rada, která straníky buď vyloučí, nebo doporučení revizní komise zamítne.

Podle Rokose jednali straníci, kteří jsou členy frakce Demokratická výzva, v rozporu se stanovami. „Jestli tento návrh je adekvátní, tak to je na posouzení republikové rady, která o tom bude rozhodovat,“ dodal. Revizní komise už minulý týden konstatovala, že vedení frakce chybovalo, když vystupovalo na veřejnosti, používalo znak strany a založilo vlastní webovou stránku.

Dana Kuchtová:

„Pro naše postavení na politické scéně je to něco, co nás velmi poškodí. Žádná strana, ani ODS, ani ČSSD, k takovým krokům nikdy nepřistoupila.“

Členové frakce s rozhodnutím nesouhlasí. Věří, že republiková rada návrh revizní komise nevyslyší, řekla novinářům zakladatelka Demokratické výzvy Kuchtová. Dnešní rozhodnutí je prý pro ni jako pro člověka, který ve straně šest let tvrdě pracoval, obrovským zklamáním. „Neuvěřitelné, že lidi, se kterými já jsem pracovala už mnoho let na tom, abychom se dostali do parlamentu, zvedli ruku pro mé vyloučení a pro vyloučení mých kolegyň,“ uvedla.

Návrh může podle Kuchtové stranu poškodit nejen uvnitř, kdy se některé spory více vyhrotí, ale bude vrhat na zelené špatný stín v očích veřejnosti. „Opakovaně jsme se snažili stranu sjednotit a zajistit podmínky, aby frakce vzniknout nemusela. Reakcí je bohužel návrh na naše vyloučení za kritizování vedení strany,“ dodala Kuchtová. 

Frakce vznikla koncem ledna a sdružuje vnitrostranické kritiky předsedy strany Martina Bursíka. Vztahy mezi vedením SZ a členy frakce se vyhrotily při schvalování kandidátky pro volby do Evropského parlamentu. Mluvčí Demokratické výzvy Martin Čáslavka tvrdí, že od vedení strany obdrželi členové frakce nabídku, že pokud ji zruší, mohou doufat v zisk předních míst na kandidátce. Protože ale neustoupili, nikdo z frakce neuspěl navzdory podpoře, kterou vyjadřovaly před volbou kandidátům kraje.

Na jednání komise se podle informací České televize mluvilo i o tom, že se Olga Zubová a Věra Jakubková snažily protlačit své kolegy z frakce Demokratická výzva do vysokých míst na ministerstvu zdravotnictví a obrany.

Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová oznámily na jednání republikové rady Strany zelených v Pardubicích, že vystoupily ze sněmovního klubu své strany. Za důvod označily dlouhodobé spory se současným vedením strany, kterou ale opouštět nehodlají.
Zdroj: Jakub Macháček/ČTK
Vydáno pod