Ústředí ČSSD chce rozšířit počet místopředsedů z pěti na šest

Praha - V Kongresovém centru dnes jednal Ústřední výkonný výbor ČSSD. Straníci se shodli na rozšíření počtu místopředsedů ze současných pěti na šest. Návrh podpořila většina účastníků. Rozhodující slovo ale padne až na stranickém sjezdu, který se bude konat v Praze 20. až 22. března. Oficiální nominaci na post místopředsedy má zatím devět lidí.

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek se ještě v únoru navýšení počtu místopředsedů bránil, připustil ale, že pokud budou argumenty, nechá se přesvědčit. Dnes uvedl, že s novou funkcí nemá problém. Kdo konkrétně bude na novou pozici zvolen, ale podle statutárního místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky zatím zřejmé není. „Ten člověk, který by ve vedení strany za to odpovídal, si musí zajistit dostatečnou pozici s ohledem na to, že jestli budou na jaře příštího roku volby do Poslanecké sněmovny, tak na podzim budou volby komunální, takže potřebujeme někoho, kdo bude prakticky paralelně připravovat druhou volební kampaň,“ prohlásil Paroubek.

Samotní kandidáti na post místopředsedy se shodují, že práce i témat přibylo. Nový místopředseda by měl nahradit Petra Víchu, který už kandidovat nebude, a nově by měl na starosti i komunální politiku a přípravu voleb v roce 2010. Konkrétní rozdělení kompetencí se podle Sobotky ale dohodne až po stranickém sjezdu: „Tak, aby co nejlépe vyhovovalo ať už odbornosti nebo naturelu jednotlivých členů vedení strany.“ Paroubek dodal, že ČSSD potřebuje někoho, kdo bude prakticky paralelně připravovat druhou volební kampaň.

Kromě stávajících funkcionářů má šance i Zaorálek s Onderkou

Největší šance na obhájení funkce mají stávající funkcionáři, tedy Bohuslav Sobotka, Milan Urban, Zdeněk Škromach a Jana Vaňhová, která jako jediná žena musí být podle stanov ve stranickém vedení. Zbývající dvě místa pravděpodobně obsadí Lubomír Zaorálek a současný primátor Brna Roman Onderka. Mimo hru zřejmě zůstanou Miloslav Vlček, Vítězslav Jandák a Petr Hulinský. Sjezd bude delegáty volit 21. března.

Paroubek dnes nechtěl říct, koho by si ve vedení své strany po sjezdu představoval. „To se v sociální demokracii neosvědčilo,“ poznamenal s
úsměvem: „Ale pokud jde o ten tým lidí, kteří jsou kolem mne, tak já jsem s ním osobně spokojen. Myslím, že prakticky se jedná ještě o jednoho adepta. Určitě dám vhodnou a nenásilnou formou najevo, co si myslím, ale tak, abych tomu člověku neublížil.“