Ve Valašském Meziříčí se bude v MHD jezdit měsíc gratis

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) - Valašskomeziříčská radnice nabídne veřejnosti na jeden měsíc bezplatné cestování městskou hromadnou dopravou (MHD). Jízdné se na místních autobusových linkách nebude vybírat od 14. června do 14. července. Cílem tohoto opatření je motivovat obyvatele i návštěvníky města k častějšímu využívání MHD. ČTK o tom informoval mluvčí radnice Josef Beneš.

„Chceme občany vybídnout k častějšímu využívání veřejné dopravy, a snížit tak zatížení města,“ potvrdil starosta Jiří Částečka (ODS). Zastupitelé Valašského Meziříčí pro měsíc, kdy se ve vozech MHD nebude vybírat jízdné, zvolili období zahrnující běžný i prázdninový provoz. Ztrátu tržeb pak bude radnice kompenzovat společnosti ČSAD Vsetín částkou 270 tisíc korun.

Názory zastupitelů na nejvhodnější termín či dobu trvání bezplatné MHD ve městě se lišily. Vlastislav Navrátil (SNK ED) chtěl, aby se místo léta, kdy mnoho lidí jezdí na kole či město opouští, kampaň uskutečnila na podzim. „Současně s ní proběhne měření četnosti dopravy a my máme k dispozici údaje ze srovnatelného období loňského roku,“ objasnil starosta, proč by navržený termín nerad měnil.

Místostarostka Dagmar Lacinová (ČSSD) pro změnu požadovala zavést bezplatnou dopravu na dva měsíce, aby dopad tohoto opatření byl dostatečně průkazný. Její návrh však podle Beneše ztroskotal na dvojnásobných nákladech, které by město muselo zaplatit ze své pokladny.

MHD ve Valašském Meziříčí zajišťuje největší autobusový dopravce ve Zlínském kraji, společnost ČSAD Vsetín. Firma, která obstarává přibližně polovinu dopravní obslužnosti v regionu, nyní provozuje téměř 300 autobusů pro příměstskou a meziměstskou dopravu a MHD.

Má provozovny ve Vsetíně, Valašském Meziříčí, Zlíně, Rožnově pod Radhoštěm, Luhačovicích a ve Slavičíně. MHD kromě Valašského Meziříčí zajišťuje také ve Vsetíně. Podnik v roce 2007 utržil více než 340 milionů korun a vykázal zisk asi 1,1 milionu.

Vydáno pod