Vojáci z vrtulníkové základny v Přerově se připravují na Afghánistán

Přerov - S přípravou na svou historicky první misi do Afghánistánu končí stovka vojáků z přerovské vrtulníkové základny. Už zřejmě za několik týdnů je armáda vyšle na letiště do Šarany, kde budou půl roku zajišťovat přepravu lidí a materiálu. Na jejich výcvik a modernizaci vrtulníků vyčlenila armáda stovky milionů korun. Navíc do osádek vrtulníků doplnila dalšího člena - palubního střelce.

Z desítek zájemců vybralo vedení přerovské základny 24 vojáků, kteří budou české vrtulníky v Afghánistánu chránit. Většinou jsou to profesionálové se zkušenostmi z misí na Balkáně.

Letošní rok bude pro Afghánistán mimořádně důležitý, zejména kvůli srpnovým prezidentským volbám. Zda tam v té době české vrtulníky budou sloužit, je na rozhodnutí Generálního štábu, který už jednou jejich vyslání odložil. Záleží na dokončení probíhající modernizace vrtulníků. Ta je poměrně náročná a drahá, náklady podle velitele vzdušných sil Armády ČR plukovníka Jiřího Vernera činí kolem 400 milionů korun.

Osádky přerovských vrtulníků mají už dnes nalétány stovky hodin. V rámci cvičení Libavou vyměnili za izraelskou poušť nebo francouzské Pyreneje. Trénují vzlety i přistání - ve formacích, v neznámém terénu nebo i v noci s brýlemi pro noční vidění. „Tak důkladnou přípravu jsme zatím neměli, tato mise je specifická,“ říká velitel 23. základny vrtulníkového letectva podplukovník Jaromír Šebesta.

Vrtulník
Zdroj: ČT24