Ministerstva se nemohou dohodnout o Vietnamcích

Praha - Česká ministerstva se neumějí dohodnout, jak řešit imigrační politiku Vietnamců. Zatímco vnitro začalo s programem dobrovolných návratů cizinců bez práce domů a pozastavilo v listopadu vydávání víz Vietnamcům, kolegové z ministerstva zahraničí po třech měsících vydali ambasádě v Hanoji pokyn, že může přijímat nové adepty.

Vláda sice v listopadu svým usnesením přijímání nových žádostí zastavila, dokument ale podle resortu zahraničí nestanovil termín, dokdy má stop stav trvat. Podle šéfa migrační politiky ale ministerstvo zahraničí porušilo dohodu z jiného vládního usnesení, na jehož základě se měla obě ministerstva nejdřív k 1. březnu dohodnout, jak s vízy pro Vietnamce naloží v budoucnu. To se ale nestalo a v Hanoji se o víza žádá od poloviny února. Formuláře se posílají na zkoušku nově po internetu.

Najít jednotný plán ve vládě bude složité. O vietnamskou pracovní sílu nestojí ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas a otevření ambasády chápe jen jako průzkum, který má zjistit, kdo se o pracovní víza v ČR uchází v době, kdy ČR nemá zájem Vietnamce zaměstnávat.

Naopak proti imigračním projektům ministerstva vnitra a nevpouštění dalších Vietnamců do Česka má dlouhodobě výhrady ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. V resortních kuloárech se objevily informace o tom, že čelil tlakům z vietnamské strany, ta to ale odmítá.

Osud vietnamských žádostí o víza se bude odvíjet od výsledků jednání pracovní skupiny pro migraci, složené z jednotlivých ministerstev. Do dvou měsíců by mělo být jasné, zda bude ambasáda v Hanoji přijímat nové žádosti, nebo vydávání víz pozastaví.

Vydáno pod