Příspěvek na péči se měnit nebude, vzkázal výbor Nečasovi

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas neuspěl ve sněmovně u sociálního výboru, kam přišel s návrhem, aby byl příspěvek na péči ve výši dvou tisíc korun vyplácen i formou poukázek. Výbor se ale přiklonil k tomu, že by tak lidé přišli o svobodnou volbu, jaký typ péče budou za peníze čerpat. Zákon o sociálních službách tak míří k poslancům bez tohoto návrhu.

Návrh z dílny Nečasova ministerstva, aby část dvoutisícového příspěvku na bezmocnost byla vyplácena v hotovosti a část v poukázkách, označují někteří členové výboru pro sociální politiku za lobby poskytovatelů sociálních služeb, které se teď potýkají s nedostatkem peněz. „Nechme to na těch rodinách, protože se domnívám, že ty nejlépe rozhodnou, jakou péči, jaký typ péče ten jejich dědeček či babička potřebují,“ míní členka výboru Anna Čurdová (ČSSD).

Ministerský plán ale nezhatila jen opozice. Přidala se i poslankyně ODS Alena Páralová. „Proti tomu návrhu byla Národní rada zdravotně postižených i Svaz měst a obcí a znamenal by velký nárůst byrokracie,“ vysvětlila svůj postoj.

Dvoutisícový příspěvek pobírá v celém Česku zhruba 106 tisíc lidí, jedná se převážně o seniory. Mohou si díky němu vybrat, zda si pečovatelské služby objednají nebo se o ně bude starat rodina. Podle Nečase však za stávajících pravidel někteří lidé příspěvek zneužívají a sociální služby si za něj nekoupí. Poukázky tak měly peníze do systému vrátit. Svůj návrh chce ministr předložit znovu, tentokrát přímo poslancům.