Jakubková: Bursík cítí, že se mu strana drolí pod rukama

Praha - Republiková rada zelených dnes vyloučila poslankyně Olgu Zubovou a Věru Jakubkovou, bývalou ministryni školství Danu Kuchtovou a Martina Čáslavku ze strany. Podle strany porušili svou činností ve frakci Demokratická výzva stanovy. Podle předsedy strany Martina Bursíka si strana nemůže dovolit nadále tolerovat to, že někteří lidé za ni vystupují, aniž by k tomu měli mandát. Zubová uvedla, že tento den se zapíše smutně do historie jako den, kdy skončila demokracie ve Straně zelených. Kuchtová nejvíce kritizovala vyloučení poslankyň, nikdo je podle ní nemůže vylučovat ze strany jen proto, že hlasují jinak.

„Pro nikoho z nás to nebyl příjemný moment, snažili jsme se mu do poslední chvíle vyhnout. Dana Kuchtová ale nepřijala nabídku ke smíru,“ uvedl na brífinku po jednání rady Bursík. Jeho proslov stejně jako celé jednání provázelo hlasité pískání, bučení a skandování odpůrců vedení strany. Odpůrci na něj hodili i dvě vejce. Bavorští zelení už podle Kuchtové napsali Bursíkovi dopis, ve kterém žádají vysvětlení jeho kroků.

Čáslavka: Předsednictvo zvolilo inkviziční taktiku

Podle Kuchtové ale naopak nepřijal nabídku ke smíru Bursík: „Znovu jsme opakovali argumenty, že i členové Strany zelených jsou občané této země a jako takoví mají právo vyjadřovat svobodně své názory, i pokud jsou kritické vůči vedení strany.“ Demokratická výzva podle ní nabídla vedení strany kompromis, že nebude na svých stránkách používat logo Strany zelených a pravidla frakce vytvoří se souhlasem předsednictva. „Navrhli jsme, že změníme strukturu Demokratické výzvy, která Martinu Bursíkovi tolik vadila, ve strukturu otevřené platformy, ve které byli i členové, kteří nás dnes vylučují.“ Ani to ale podle Kuchtové nemělo žádný efekt.

Bursík se chtěl nabídkou na smír podle Čáslavky pokusit legalizovat současnou republikovou radu: „V září na teplickém sjezdu přišla rada o dvacet členů, které Bursík odvolal pět minut před koncem sjezdu proti dohodě, kterou jsme v kuloárech udělali. Udělal na nás podraz.“ Od té doby funguje podle Čáslavky rada jen podle notiček, které dostane od předsednictva. „Velmi mě mrzí, že jsem vyloučen, pro zelené ale budeme pracovat dál,“ dodal a zároveň vyzval opozici ve straně, aby si počkala na čas, kdy odejde Bursík: „Aby si počkali na to, až se tam vrátíme my.“

Kuchtová: Demokratická výzva bude dál pokračovat

Věra Jakubková:

„Vylučování probíhalo v atmosféře strachu, aby lidé viděli, že i takovou ikonu jako je Dana Kuchtová mohou ze strany vyloučit.“

„Pro zelené je to velký zlom, myslím, že to vnímají i v zahraničí. Od teď už bude vždy jen doba před a po vyloučení,“ uvedla po jednání Jakubková. Další postup se nyní podle Kuchtové projedná v Demokratické výzvě. „Sdělíme ho jak novinářům, tak straníkům včas. Po nikom nežádáme, aby kvůli nám ze solidarity odcházel ze Strany zelených, to by byla velká chyba.“ Lidé, kteří mají jiný názor, by podle ní měli naopak ve straně zůstat, aby se zachovala pluralita.  

Dana Kuchtová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod