Armádě se nelíbí návrh zákona o záchranných službách

Praha - Velení české armády nesouhlasí s návrhem zákona o záchranných službách, který parlamentu předložilo Ministerstvo zdravotnictví. Armáda má obavy, že přijde o leteckou záchranku a její zdravotníci tak ztratí návyky nezbytné pro zásahy v krizových situacích doma i v zahraničí.

Z Líní nedaleko Plzně létá armáda už od začátku devadesátých let pro celé západní Čechy. Zákon, který připravilo ministerstvo zdravotnictví a teď čeká na schválení parlamentem, to ale může změnit. Každému provozovateli letecké záchranky totiž nařizuje obstarat si licenci na obchodní leteckou dopravu. Armáda přitom podnikat nesmí. „S tím zatím souhlasit nemůžeme. Pokud bychom tyto kapacity neměli, ztrácíme schopnost naše vojáky a vojákyně rychle evakuovat z mírových operací,“ vysvětluje velitel sil podpory Armády ČR Jaroslav Kocián.

Změnu si prosadily soukromé letecké záchranky

Jedinečností letecké záchranky je výcvik v praktických podmínkách - jak pro letce, tak pro zdravotníky. Vojenští záchranáři mají v Líních speciální jednotku, která má za úkol asistovat třeba při převozech zraněných vojáků z misí. „Asi těžko mě donutíte, když budu sedět někde v kanceláři, abych pak letěl do Afghánistánu pro zraněného vojáka. Já si to na triko nevezmu,“ říká velitel letecké záchranky v Líní Michal Mareček.

Zmínka o obchodní licenci se přitom do zákona dostala na popud Ministerstva dopravy až dodatečně. Ministerstvo teď přiznává, že změnu, která armádě i policii komplikuje létání, si prosadily soukromé letecké záchranky. Pavel Müller ze společnosti Alfa Helicopter tvrdí, že je třeba předpisy sjednotit.


Vedení Ministerstva obrany o záchranku stojí a uvažuje o tom, že se pokusí podobu zákona ještě ovlivnit. „Nemůžeme vyloučit, že jde o aktivity soukromých firem. My jsme ale toho názoru, že službu má zajišťovat stát,“ přibližuje mluvčí Ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Armáda teď spolu s policií působí na dvou střediscích z deseti, kromě Plzně i v Praze. Zbytek zajišťují s podporou státu soukromé společnosti.