ČD loni výrazně ubylo cestujících

Praha – Úprava tarifu, která znamenala zdražení pro velkou část cestujících, přivedl loni do aut a autobusů řadu dosavadních zákazníků Českých drah. Dominantní český železniční dopravce v roce 2008 přepravil 175,2 milionu cestujících, tedy skoro o sedm milionů méně než v roce 2007. Jedná se o nejmenší počet obsloužených zákazníků Českých drah od roku 2003. Podle mluvčího podniku Ondřeje Kubaly zaznamenaly nižší zájem lidí především regionální vlaky.

V dálkových vlacích lidí přibylo, celkově to nestačilo

„Cestující ubývají nejvíc na krajských tratích, kde jeden motoráček obsluhuje řídce osídlené oblasti a na trase nejsou větší města,“ uvedl Kubala. Naopak hlavním tratím se podle něj daří lákat stále více cestujících. Na trase Praha – Brno, kde loni ČD provozovaly tzv. Brněnské expresy, prý dráhy přepravily o čtvrtinu více cestujících než v roce 2007. Vlaky mezi Prahou, Pardubicemi, Olomoucí a Ostravou, kde železnice zatím nemá výraznou konkurenci díky nedokončenému dálničnímu propojení Prahy s Ostravou, odvezly o deset procent více pasažérů.

Spolu s úbytkem pasažérů trápí dráhy v krajích také nedostatek peněz. Za použití krajských lokálek cestující loni zaplatili 2,7 miliardy korun, kraje přispěly 4,7 miliardy korun. K pokrytí celkových nákladů drahám chybí další 3,2 miliardy korun. Část nákladů podnik pokryl z diskutabilních miliard získaných za převod svého majetku na Správu železniční dopravní cesty. Na pokrytí letošní ztráty regionální vlakové dopravy slíbil sehnat peníze ministr dopravy Petr Bendl. Má jít o jednorázovou pomoc v době krize, pro další léta se nyní hledá „systémové řešení“. To by mohl přinést nový zákon o veřejné dopravě, který nyní Ministerstvo dopravy chystá.

Vlaky se loni svezlo nejméně lidí za pět let

Počet cestujících ve vlacích naposledy poklesl v roce 2005, kdy České dráhy přepravily 178,8 milionu lidí. Tenkrát se však jednalo pouze o nepatrný pokles v řádu stovek tisíc cestujících. Méně lidí než loni využilo vlak naposledy v roce 2003, kdy s ČD cestovalo 171,9 milionu cestujících.

Na české železnici nejezdí pouze České dráhy. Z porovnání statistik ČD a Ministerstva dopravy vyplývá, že o pasažéry loni přišli i alternativní dopravci. V roce 2007 se jejich vlaky svezlo 2,3 milionu lidí, loni to bylo 1,8 milionu. Konkurence ČD jezdí na krajských tratích hlavně na Karlovarsku, Ústecku a Liberecku.