Policie zatkla podezřelé z krádeže obrazů Zrzavého a Špály

Hradec Králové - Policie zatkla dva muže podezřelé z listopadové loupeže cenných obrazů z muzea v Novém Bydžově na Královéhradecku. Jeden prý loupil na místě, druhý měl údajně vše organizovat. Hrozí jim až dvanáct let vězení. Zloděj v Bydžově ukradl obraz Jana Zrzavého Domek na Ile de Sein z roku 1934 a Zátiší s ovocem od Václava Špály z roku 1936. Odnesl i historické knihy, mince a šperky. Škoda byla vyčíslena asi na 4 miliony korun.

Zadržení muži pocházejí z Nymburska a Orlickoústecka. Policisté od nich zjistili, kde odcizené předměty jsou, a tak je mohli zachránit. Kromě Špály a Zrzavého zajistili i čtyři ze šesti ukradených historických knih, 18 z dvaceti tří mincí a většinu šperků.

Muzeum v secesní budově České spořitelny na hlavním bydžovském náměstí vystavuje na 200 maleb, kreseb, skic, plakátů soch a dalších děl Mánesa, Myslbeka, Muchy a dalších autorů. Má zabezpečovací systém, ten ale při loupeži nefungoval. Radnice v lednu instalovala nové zařízení za 150 tisíc korun.

V den krádeže se lupič po příchodu do muzea představil jako vedoucí předem ohlášené výpravy. Poté vytáhl střelnou zbraň, napadl pracovníka muzea a spoutal ho. Obrazy lupič ukradl z pamětní síně Bohumíra Nevyjela a jeho dcery, která obrazy s další pozůstalostí po otci svému rodnému městu věnovala.