Ve Vyškově budou mít inteligentní semafory

Vyškov - Ve Vyškově by semafory měly intervaly měnit pružně podle toho, kolik ze kterého směru u křižovatky čeká aut. Inteligentní systém řízení křižovatek plánuje pořídit radnice. Vyškov, kterým vede frekventovaný průtah, má dnes s automobilovým provozem problémy. Podle místostarosty Romana Celého (KDU-ČSL) by se změnou měla kapacita křižovatek zvýšit asi o dvacet procent.

Pořízení dynamického ovládání křižovatek přijde asi na 14 milionů korun.

Podle Celého je dnes systém ovládání křižovatek nastaven dopředu podle statistických výpočtů, kolik by v tu kterou hodinu mělo ze kterého směru přijíždět aut. Neumí však reagovat na aktuální situaci. Místy se pak nárazově vytváří kolony. Nový systém by uměl vyhodnotit, kolik aut před křižovatkou čeká, a prodloužil by tam interval. Zácpa by tak rychleji zmizela.

Místostarosta upozornil, že ani inteligentní ovládání semaforů nebude umět řešit situace kolapsu na dálnici D1. „To se potom Vyškov kompletně ucpe a tam by bylo nejlépe, kdyby to řídila policie,“ řekl Celý. Novinka by ale i tak měla řidičům ve Vyškově ušetřit nervy a lidem zase množství zplodin z dopravy, které jsou nuceni dýchat.

Vydáno pod