Kuchtová nechce, aby její sympatizanti opustili Stranu zelených

Praha - Dana Kuchtová přesvědčuje své sympatizanty, aby potom, co byla spolu se třemi dalšími rebely v neděli ze SZ vyloučena, ve straně zůstali. Když vystoupí, ztratí prý možnost ovlivňovat dění uvnitř strany. Podle Kuchtové by se frakce Demokratická výzva, jejíž vznik uvnitř SZ iniciovala, měla stát platformou pro straníky i nezávislé. Subjekt by měl fungovat hlavně v době voleb.

Od nedělního večera, kdy republiková rada zelených rozhodla o vyloučení Kuchtové, poslankyň Olgy Zubové a Věry Jakubkové a mluvčího platformy Martina Čáslavky, dostala Kuchtová od některých svých bývalých stranických kolegů zprávy o tom, že chtějí vystoupit. To chce učinit například člen zastupitelstva Prahy 1 Daniel Solis. „Tento krok považuji za svou mravní povinnost vůči svým voličům, kterým jsem se svou kandidaturou zavázal k plnění volebního programu Kvalita života,“ uvedl v tiskovém prohlášení. Zelení se pod vedením předsedy Martina Bursíka podle Solise odcizili svému původu, svým ideálům a programovým principům.

Vyjádřit protest proti „totalitářským metodám vedení“ se už v minulých týdnech rozhodlo odchodem ze strany nebo přerušením členství 20 zelených z Českolipska. Nelíbí se jim politika, kterou strana od loňského podzimu vede a kvůli níž se zelení v regionu rozštěpili, vadí jim i nedělní vyloučení čtyř rebelů strany. Situaci ve straně kritizoval i někdejší krajský předseda liberecké organizace SZ, ekolog Jan Korytář. Odchodem to ale řešit nehodlá, podle něj by to nic nepřineslo. Chce počkat, jestli nové krajské vedení, které řídí od soboty Bursíkův náměstek František Pelc, bude stát o spolupráci se starými zelenými a členy, kteří podporují Demokratickou výzvu.

Paradox: Bursík se dostal k moci také přes platformu 

Místopředseda jihočeské organizace Strany zelených - odkud Kuchtová pochází - Jiří Guth nezaznamenal, že by se někdo z rady krajské organizace či z dalších aktivních členů chystal k vystoupení ze strany. Za paradox označil Guth fakt, že Bursík a další členové současného předsednictva se dostali před pěti lety k moci ve SZ díky činnosti Otevřené platformy. „Byla také institucionalizovanou frakcí a v podstatě usilovala o totéž jako Demokratická výzva,“ uvedl. S vyhazovem čtyř členů nesouhlasí ani olomoucký krajský předseda zelených a někdejší spolupracovník Kuchtové na ministerstvu školství Martin Tichý: „Teď se s tím musíme nějak popasovat, vystupovat ze strany by nebylo správným řešením,“ míní.

Ministr životního prostředí Martin Bursík
Zdroj: ČT24