Většina Čechů podporuje současnou zahraniční politiku

Praha - V očích necelých dvou třetin Čechů směřuje současná zahraniční politika správným směrem. V únorovém výzkumu agentury STEM ji kladně hodnotilo o 10 % více než před dvěma lety. Do skupiny podporující zahraničněpolitické trendy ČR patří především mladí lidé, studenti, materiálně zajištění, odborní pracovníci a podnikatelé.

Oproti 53 % v únoru 2007 dnes s českou zahraniční politikou souhlasí 63 % lidí. Opačný názor letos mělo 37 % občanů, předloni jich bylo 48 %. Za správnou považuje českou zahraniční politiku mimo jiné většina lidí, kteří si myslí, že bezpečnost Česka není v současné mezinárodní situaci ohrožena. Správná je česká zahraniční politika také pro většinu těch, podle nichž může pro ČR představovat v budoucnu hrozbu Rusko. Ovšem i mírná většina těch, kteří v Rusku takovou hrozbu nevidí, pokládá českou zahraniční politiku za správnou.

Směřování zahraniční politiky podporují nejčastěji stoupenci vládních ODS a Strany zelených. Také mezi příznivci koaliční KDU-ČSL převládají pozitivní hodnotitelé. V porovnání s příznivci ODS a zelených je ale v řadách sympatizantů lidovců vyšší podíl těch, kteří o její správnosti pochybují. Naproti tomu nejvíce pochybovačů o současné zahraniční politice ČR je mezi zastánci opozičních KSČM a ČSSD.

Otázky zahraniční politiky Česka jsou v poslední době v centru pozornosti české veřejnosti zejména v souvislosti s plány na výstavbu radaru na českém území a také v kontextu současného českého předsednictví EU, kdy česká diplomacie reprezentuje i celou unii.

Průzkum STEM z února 2009 o zahraniční politice ČR
Zdroj: ČT24
Vydáno pod