Hladiny řek klesají, ohrožení na Moravě bylo zrušeno

Brno - Hladiny jihomoravských řek, rozbouřených táním sněhu, zvolna klesají. Dnes odpoledne byl zrušen třetí stupeň povodňové aktivity znamenající ohrožení na řece Moravě v Lanžhotě na Břeclavsku. O víkendu platil v nedaleké Strážnici a v Hodoníně a minulý týden v Podhradí u Znojma. Řeky sice v uplynulých dnech v regionu vystoupily z břehů, pod vodou se ale ocitly jen louky a zahrádky.

Situace by se měla dále uklidňovat, nyní je již dokonce tak dobrá, že vodohospodáři snížili regulovaný odtok z Vranovské nádrže na Znojemsku natolik, že byl v těchto místech zrušen druhý povodňový stupeň. Podstatně byl snížen i odtok z Nových Mlýnů na Břeclavsku, kde ale druhý stupeň zatím přetrvává.

Nejvážnější je situace v oblasti pod Lanžhotem, kde se nachází polesí Soutok. Řeka Dyje se v něm vlévá do Moravy. Soutok tvoří lužní lesy, které jsou pravidelně zaplavovány. Pod vodou jsou i nyní, platí proto zákaz vstupu do polesí. Za jeho porušení hrozí občanům 30.000 a firmám 220.000 korun pokuty. Zákaz byl vyhlášen kvůli ochraně lidí, ale i porostu ze Soutoku.

Druhý stupeň povodňové aktivity platí v Jihomoravském kraji na řece Moravě v Lanžhotě a Hodoníně a dále na řece Dyji v Ladné u Břeclavi a na odtoku z Nových Mlýnů. Klesá hladina Jihlavy, Oslavy, Svratky i Svitavy. Na některých místech ještě platí první stupeň, ale ten by měl být brzy zrušen.