Zelení oslabili koalici, na řadě je diplomacie

Praha - Personální rošáda u zelených se citelně dotýká celé vládní koalice. Ta teď ztratila na vyloučené poslankyně Olgu Zubovou a Věru Jakubkovou všechny páky a bude s nimi muset zacházet velmi diplomaticky a obezřetně. Koaliční představitelé se zatím sice tváří, že stabilita vlády ohrožená není, ale někteří ministři už dávají najevo, že o koaliční klid by se měla postarat právě Bursíkova strana.

Dvojice vyloučených poslankyň, které již před měsíci opustily stranický klub, se teď ocitla v křehké kategorii nezařazení. „V parlamentu se fakticky nic nemění. Hlasovaly naprosto neřízeně a nikdy jsme nevěděli, jak ony dvě se vlastně rozhodly,“ zhodnotil vzniklou situaci ministr průmyslu Martin Říman. Obě poslankyně komplikovaly koalici život třeba při schvalování návrhu zákona o státním rozpočtu. Nejdříve byly obě pro, vzápětí ale obě proti. Nakonec Věra Jakubková rozpočet nepodpořila a Olga Zubová se zdržela. Někteří koaliční partneři si už na nejisté hlasování poslankyň zvykli.

Zubová zatím nechává otevřené všechny varianty: „O tom, jestli budeme dál spolupracovat s touto vládou, o tom ať rozhodne sama vláda.“ Premiér Mirek Topolánek s nimi hodlá vyjednávat, například ale ministr místního rozvoje Cyril Svoboda vyjadřuje nad vzniklou situací znepokojení: „Je ubohé povyšovat vnitrostranické půtky u zelených nad obecný zájem země, tedy mít fungující vládu.“

Jakubková se Zubovou tvrdí, že se nechtějí stát klikou opozice. Šéf sociálních demokratů nepřímo vyjádřil, na čí straně po střetu u zelených stojí, a vzkázal, že mít hlasitou vnitrostranickou opozici ve straně je normální. Socialisté sice už o několik poslanců přišli, Paroubek nicméně koalici vzkázal, že s lidmi se musí umět jednat, ne je hromadně vyhazovat ze strany.

Desítky lidí od zelených odchází

Dozvuky vylučování jsou u zelených patrné a zřejmě jen tak neutichnou. „Jenom v průběhu této noci odešlo asi pět členů a jedna celá základní organizace se chystá zítra ukončit svou činnost,“ uvedl bývalý předseda libereckých zelených Jan Vondrouš. Po vyloučení čtveřice se rozhodl pozastavit členství třeba Jaroslav Šulc z českolipské organizace a s ním podle jeho slov jeho dalších dvacet kolegů.

Bursík chce rozbouřené stranické vody zklidnit dopisem členským základnám a v něm vysvětlit události posledních dní. A už nyní plánuje další setkání předsednictva a republikové rady.

Mirek Topolánek a Martin Bursík
Zdroj: ČT24