Soud: Zdravotní sestra dostala výpověd za záměnu dětí právem

Třebíč - Třebíčská nemocnice propustila v kauze zaměněných novorozenců zdravotní sestru Zdeňku Mládkovou právem. Nemocnice podle senátu okresního soudu v Třebíči prokázala, že Mládková v prosinci 2006 závažně porušila tehdejší pracovní předpisy a minimálně nezabránila záměně Nikoly Trojanové a Veroniky Čermákové. Sestra dostala výpověď v říjnu 2007, nemocnici ale loni zažalovala. Šlo jí především o to, aby soud očistil její jméno a uznal, že výpověď z práce byla neplatná. Za očištění svého jména bude pravděpodobně bojovat i dál a proti rozsudku se odvolá.

Soud přihlédl k závažnosti celého případu zaměněných dětí a prohlásil, že si zdravotní sestra mohla všimnout nesrovnalostí na obou holčičkách i ve zdravotní dokumentaci. Podle advokáta nemocnice Martina Urbáška předložila Mládková matkám nesprávné děti a nezkontrolovala jejich identifikaci. Váhy novorozenců se přitom několik hodin po porodu lišily o více než půl kilogramu a jedno z dětí mělo na hlavě hematom.

Zkušená zdravotnice, která v nemocnici pracovala přes třicet let, tvrdí, že na záměně holčiček nenese žádnou vinu a výpoveď z pracovního poměru proto dostala neprávem. Ředitel nemocnice Petr Mayer ale na oprávněnosti výpovědi trvá. Zdravotní sestra podle něj špatně pracovala se zdravotnickou dokumentací a nepracovala svědomitě a s řádnou péčí, jak jí ukládá zákoník práce.


V souvislosti s výměnou miminek bylo tehdy potrestáno celkem sedm zaměstnanců. Soudce ale zdůraznil, že šlo o sérii pochybení a nešťastných náhod, za které nese odpovědnost celé oddělení včetně managementu nemocnice. Nemocnice sice u soudu přiznala, že v době záměny dětí neexistovaly žádné vnitřní předpisy, které by specifikovaly kontrolu identity novorozenců, nikdo další ale kvůli kauze propuštěn nebyl. Tehdejší členové managementu sedí stále na svých místech nebo ještě povýšili. Ze staniční sestry je dnes vrchní sestra, bývalá vrchní sestra nyní pracuje jako referentka kvality, na svém místě je stále i ředitel nemocnice Petr Mayer.

Policie ani státní zástupce neshledali, že by zdravotnický personál vyměnil děti úmyslně, trestný čin tedy spáchán nebyl. Brněnský soud letos v lednu rozhodl, že třebíčská nemocnice bude muset za záměnu Nikoly a Veroniky vyplatit jejich rodinám celkové odškodnění 3,3 milionu korun. Nemocnice se proti výši odškodnění odvolala.

Třebíčská nemocnice propustila v kauze zaměněných novorozenců zdravotní sestru Zdeňku Mládkovou právem.
Zdroj: ČT24