Bursíkovi odpůrci požádali o registraci nového uskupení

Praha - Strana zelených se začíná jejímu předsedovi Martinu Bursíkovi pomalu drolit pod rukama. 20 straníků z Českolipska už ze strany odešlo, další podali žádost o registraci nového uskupení - Demokratické strany zelených (DSZ). Nezbytných tisíc podpisů iniciátoři sehnali a na ministerstvo vnitra podali žádost o registraci. To o nové straně musí rozhodnout do dvou týdnů. Informaci přinesl deník Právo.

Podle zakladatelů nová strana nesouvisí s Demokratickou výzvou Dany Kuchtové. Nepřidaly se k ní ani vyloučené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková. „Žádný z členů přípravného výboru není členem Demokratické výzvy. Sama Dana Kuchtová odmítla naši cestu,“ potvrdil člen přípravného výboru DSZ Jan Vondrouš, bývalý šéf krajské organizace Strany zelených v Liberci, který kvůli sporům s republikovým vedením vystoupil ze strany. Vondroušovi vadí hlavně údajné nedemokratické jednání vrcholných představitelů strany a jejich odklon od politického programu.

Jak se bude nová strana profilovat na politické scéně, nechtěl Vondrouš příliš komentovat: „Předjímat osobnosti nebo politický program bych ještě nechtěl. Zatím nás zatěžuje práce na stanovách a v přípravném výboru.“ Zelená politika se ale podle něj nedrolí, existuje pouze několik variant, které stejně dojdou ke společnému cíli.    

Kuchtová: Strana zelených tady je a další strana se těžko prosadí

Dana Kuchtová:

„Nechceme nic jiného než normální regulérní fungování Strany zelených. Myslím, že straníci brzy uvidí, že trend, který nastolil Martin Bursík, nás k příštímu vítězství ve volbách nepřivede.“

Bývalý šéf krajské organizace Strany zelených v Liberci se nepřidal k Demokratické výzvě podle svých slov proto, že se chce Kuchtová „přetahovat o míč na jednom kolbišti“. Tato cesta může podle něj vést k vymizení myšlenky zelené politiky: „Zůstane nám jenom snaha o likvidaci Martina Bursíka a jen to jméno mi za to nestojí.“ Kuchtová ale v ČT řekla, že vnitrostranická frakce rozhodně nemá za cíl zlikvidovat Bursíka.

„Cílem Demokratické výzvy je návrat k programu. To platí i pro Martina Bursíka. Měl by dodržovat i vnitrostranická pravidla, stanovy a jednací řády, což se neděje.“ Demokratická výzva podle Kuchtové není žádný silový nástroj, ale nástroj dialogu. Prostor pro vznik nové politické strany je už podle ní vyčerpaný a stávajícím členům proto odchod ze strany vymlouvá: „Zakládání nové strany není moje cesta. Můj program a moje značka je Strana zelených.“

Zelení měli dosud asi 2 500 členů. Martin Bursík se ale jejich odchodu nebojí: „Odcházejí, ale i přicházejí noví.“ Volby do Evropského parlamentu jsou už za dva měsíce, pokud zelení nezískají ani jedno eurokřeslo, vyvodí z toho pro sebe podle svých slov důsledky.

Vyloučení rebelové Strany zelených
Zdroj: ČT24