Opravy zkomplikují dopravu před olomouckým nádražím

Olomouc - Rozsáhlé úpravy zkomplikují na více než rok dopravu před olomouckým hlavním vlakovým nádražím. Rekonstrukce se dotkne individuální i městské hromadné dopravy, uvedl mluvčí radnice Ivan Rašťák. Stávající poslední úprava prostoru před nádražím si vyžádá bezmála 260 milionů korun. Náklady uhradí město s pomocí stomilionové dotace EU.

Od středy do 16. března bude před nádražím platit první změna v dopravě. Dojde k uzavírce propojovací komunikace mezi Masarykovou třídou a třídou Kosmonautů. Motoristé budou moci úsek objet Březinovou ulicí. Od středy bude dále dočasně průjezdná v obou směrech spojka mezi Masarykovou a Jeremenkovou třídou.

„Od 1. dubna přibližně do července 2010 bude platit úplná uzavírka celého přednádražního prostoru včetně úplného uzavření parkoviště u pošty. Vedení autobusových linek a umístění zastávek bude operativně upravováno podle aktuálního průběhu stavebních prací,“ uvedl mluvčí. Rekonstrukce si také vyžádá výluku tramvajového provozu. K nádraží tramvaje nebudou moci jezdit zřejmě od 8. července do 20. září.

Součástí čtvrté a páté etapy úprav přednádraží je vybudování nového odbavovacího terminálu městské hromadné dopravy. Stavební firma také propojí tramvajové větve, které vedou k nádraží třídou Kosmonautů a Masarykovou třídou, čímž ve městě vznikne nový tramvajový okruh.

Město se pustilo do přestavby prostoru před vlakovým nádražím v roce 2001. V prvních dvou etapách v lokalitě vznikly například podzemní garáže, podchod a veřejné prostranství s fontánou před sídlem Olomouckého kraje. Součástí třetí etapy byla mimo jiné stavba nové tramvajové točny.