Stromy podél silnic se zatím kácet nebudou

Praha - Ředitelství silnic a dálnic pozdrží plošné kácení alejí podél silnic prvních tříd. A to až do doby, než se kompletně zmapuje stromořadí kolem českých silnic. Dohodli se na tom ministr dopravy Petr Bendl a ministr životního prostředí Martin Bursík. Oba také vyzvali ke spolupráci krajské hejtmany, protože kraje spravují silnice II. a III. tříd, kterých je v Česku 60 procent. Sociálnědemokratičtí hejtmani se přitom na ochraně alejí dohodli už v pátek. Mapa stromů kolem silnic by měla být hotová do konce roku.


Postoj sociálních demokratů ilustroval na tiskové konferenci v Lidovém domě středočeský hejtman David Rath. „Poslali jsme správě silnic jasný vzkaz, že musí hlásit a zdůvodňovat každý poražený strom, snažíme se to mít pod kontrolou,“ konstatoval. Podotkl také, že podezírá silničáře, že na kácení stromů najímají spřátelené firmy. 

Hejtmani ale chtějí po vládě za vytvoření map peníze. „Pokud zároveň řeknou, kolik finančních prostředků stát krajům na tuto aktivitu dá, pak jsem připraven s nimi jednat,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který je zároveň předsedou asociace krajů. 

K lepší ochraně stromů má přispět i novela zákona 

O stromy podél silnice svádí ČIŽP boj už od roku 2006, kdy začalo ve velkém kácení podél silnic a problém se řešil až na úrovni ministrů životního prostředí Bursíka (SZ) a Bendlova předchůdce Aleše Řebíčka (ODS). Kvůli masivnímu kácení dokonce vznikla novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která ukládá vést o záměru kácení kolem komunikací správní řízení. Její prosazení ve sněmovně, kde Bursíkovy návrhy vedle opozice odmítá i několika poslanců koaliční ODS, je také součástí dnešní dohody.

Bendl dnes také uvedl, že Ředitelství silnic a dálnic pozastaví sporné kácení, které se nyní plánovalo například na Liberecku a Chomutovsku. „My pozdržíme celou tu záležitost tak, aby byla jistota, že vše je v souladu se zákonem,“ řekl Bendl.

Podél silnic mělo zmizet devět tisíc stromů

Podle ankety, kterou v zimě provedla Česká inspekce životního prostředí mezi správami silnic, plánovali letos silničáři pokácet asi 9000 stromů. Nejvíc se mělo kácet ve Středočeském kraji, kde mělo padnout 1931 vzrostlých stromů. Přes tisíc stromů chtěli silničáři pokácet i v dalších čtyřech krajích. Po zveřejnění čísel se proti záměru zvedla vlna protestů.

Šéf Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík dříve uvedl, že silničáři jsou ochránci stromů, protože prý vysazují řádově více stromů, než kácí. K plánům na poražení 9000 stromů kolem silnic řekl, že jde většinou o nemocné porosty a o každém stromě se bude rozhodovat zvlášť. Policie má pro větší kácení jasný argument, a to lidské životy. Martin Bursík připouští kácení pouze v případech, že stromy ohrožují bezpečnost například tím, že zasahují do silnice. Nic ale neopravňuje k plošnému kácení, které je v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny, zdůraznil.

Vydáno pod