Vrchní soud zasahuje: Cepl v kauze justiční mafie končí

Praha - Spor stínové ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešové se šesti vysokými justičními představiteli v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou bude muset v druhém kole rozhodnout jiný soudce Krajského soudu v Praze než Vojtěch Cepl mladší. Rozhodl o tom pražský vrchní soud. Byl to právě Cepl, kdo v červnu 2008 rozhodl, že představitelé justice do vyšetřování neoprávněně zasahovali, a Benešová se jim tedy omlouvat nemusí. Jméno soudce, který bude rozhodovat o případu znovu, zatím není jasné. Stejně jako v jiných případech musí kauzu přidělit jinému soudci předseda krajského soudu.

Vrchní soud Ceplovi vytýká, že chyboval při závěrech a vycházel z nepřezkoumatelných důkazů, například o okolnostech schůzek v kavárnách mezi žalobci a výrocích, které padly před soudem. Podle soudu protizákonně neprověřoval důkazy, které chtěla protistrana, některé výslechy svědků byly naopak nadbytečné. Cepl pro ČT24 uvedl, že se ho věc sice osobně dotýká, ale nyní je mimo hru a vše, co chtěl, již řekl. Krajskému soudu komentovat rozhodnutí vyšší instance také nepřísluší.

Obhájce sedmi představitelů justice Petra Tomana rozhodnutí vrchního soudu nepřekvapilo: „Rozhodnutí jsem uvítal, byť musím říct, že mě nepřekvapilo. Ani v nejmenším jsem si nepřipouštěl, že by rozhodnutí soudce Cepla mohlo projít.“ Oproti tomu Marie Benešová vidí za vším další potvrzení svého tvrzení o justiční mafii: „Jedná se o odnětí případu zákonnému soudci, známé triky této skupinky.“ Podle Tomáše Mottla, prvního viceprezidenta Soudcovské unie, je rozhodnutí překvapivé. „Jedná se totiž o odejmutí kauzy soudci na základě prvního přezkoumání jeho rozhodnutí odvolacím soudem.“

Vrchní soud: Cepl chyboval a spekuloval

Před týdnem vrchní soud zrušil rozhodnutí ve sporu Marie Benešové proti Renatě Vesecké a dalším vysokým justičním představitelům, podle kterého se exministryně spravedlnosti Benešová nemusí omlouvat za výrok o justiční mafii. Případ se tak nyní musí vrátit zpět ke krajskému soudu. Vrchní soud tehdy odmítl oficiálně potvrdit, že rozsudek Krajského soudu v Praze zrušil. Údajně se tak mělo stát už 23. února.

"V dané věci nejsou splněny předpoklady ani pro potvrzení ani pro změnu
napadeného rozsudku," vysvětlila vrácení kauzy předsedkyně senátu Naděžda Žáková, která věc přezkoumávala poté, co se všichni účastníci sporu proti prvoinstančnímu rozsudku odvolali. Podle soudkyně soud prvního stupně několikrát pochybil a spekuloval.

Benešová: Skupina kolem Vesecké je justiční mafie

Benešová se před časem vyjádřila o skupině kolem Vesecké v souvislosti s vyšetřováním kauzy Jiřího Čunka jako o justiční mafii. Kvůli jejímu výroku ji tehdy kromě Vesecké zažaloval také její náměstek Karel Černovský, Libor Grygárek, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal, žalobce Arif Salichov, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Soudce Vojtěch Cepl mladší ale u soudu uvedl, že šest vysokých představitelů justice do vyšetřování neoprávněně zasahovalo. Rozhodl proto, že se jim stínová ministryně spravedlnosti, s výjimkou náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka, nemusí za výrok omlouvat.

Hlavním důvodem k obnovení spekulací o ovlivňování Čunkovy kauzy se stala výpověď ostravské krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové. Ta mimo jiné uvedla, že po ní místopředseda Nejvyššího soudu (NS) Pavel Kučera požadoval, aby protahovala trestní řízení v Čunkově případu. Popsala schůzky, kterých se kromě Kučery většinou účastnili i Vesecká a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec a jejichž tématem byla právě kauza lidoveckého předsedy. Na jedné z nich jí měl Kučera říct, že „nezávislost justice musí ustoupit politickým zájmům“.