Opravy silnice u Cvikova zkomplikují dopravu z Liberce na Děčín

Cvikov (Českolipsko) – Po zimní přestávce se ve čtvrtek znovu vrátí technika a dělníci do Cvikova na silnici I/13 spojující Liberec a Děčín. Na okraji obce, kterou rušný tah prochází, budou vozidla svedena do jednoho pruhu a kyvadlově pouštěna semafory. Práce na silnici začaly už loni, jarní část rekonstrukce má trvat do 23. května.

Cvikovem projede po státní silnici I/13 každý den přes 10 tisíc automobilů. Komunikace byla ve špatném stavu, a proto byla loni na podzim zahájena oprava za více než pět milionů korun. Silnice bude mít po jejím dokončení nový povrch a krajnice, zmizí vyjeté koleje a nerovnosti. Podle náměstka ředitele libereckého Ředitelství silnic a dálnic Jana Stacha se díky úpravám zvýší i bezpečnost chodců.

Oprava silnice ve Cvikově není na Českolipsku jedinou. Mnohem větší omezení čekají na motoristy na silnici I/9 u Sosnové, kde se staví mimoúrovňová křižovatka. Až do konce května je každý den mimo nedělí a svátků od 10 do 12 hodin silnice zcela uzavřena kvůli odstřelu skalního masivu. Motoristé musí úsek objíždět po vyznačené trase. Na stejné silnici čeká omezení na řidiče také při průjezdu Českou Lípou. U nákupního centra OBI se přestavuje světelná křižovatka na kruhovou, práce skončí ještě v závěru března.