Plzeňská policie varuje lidi před sobotním pochodem extremistů

Plzeň - Policie žádá občany, aby se v sobotu nezdržovali v Plzni na místech, kudy mají pochodovat pravicoví extremisté. Současně doporučila řidičům, aby v trase protižidovského pochodu neparkovali, protože zde v případě nutnosti může proti radikálům zakročit. Policejní mluvčí dodala, že policie disponuje dostatečným množstvím sil a prostředků, aby dokázala adekvátně reagovat.

„Zaměříme se zejména na zajištění ochrany osob a majetku, veřejný pořádek a bezpečnost a plynulost silničního provozu. V současné době shromažďujeme a analyzujeme potřebné poznatky, spolupracujeme se všemi zainteresovanými subjekty a situaci průběžně monitorujeme,“ uvedla mluvčí Jana Václavová.   

Současně s Protestem proti sionismu se v centru Plzně chtějí sejít i levicoví extremisté. Plánovaná trasa povoleného pochodu pravicových radikálů by měla vést z parkoviště u nákupního centra v Přemyslově ulici přes světelnou křižovatku v sadech Pětatřicátníků do Solní ulice a na náměstí Republiky. Příznivci radikální levice by se měli sejít v sadech Pětatřicátníků.     

„Žádáme veřejnost o trpělivost, a to zejména v těch případech, pokud dojde k narušení plynulosti silničního provozu,“ dodala mluvčí. V úvahu přichází konflikty a střety mezi extremisty, a to na celém území Plzně. Svědci protiprávního jednání mohou volat na linku 158.    

Původně se měl protest konat 21. února, zakázal ho ale úřad centrálního městského obvodu. Jeho rozhodnutí později zrušil Krajský soud v Plzni pro nepřezkoumatelnost, mimo jiné proto, že úředníci nedostatečně odůvodnili své rozhodnutí. Svolavatel pochodu tak dostal možnost akci uskutečnit. 

Pochod pravicových radikálů v Plzni zažili už loni. Tehdy úřady včas nereagovaly na ohlášení pochodu a ten se mohl uskutečnit. Nepomohlo ani to, že ho zakázal na poslední chvíli primátor Pavel Rödl. Podle soudu neoprávněně, takže neonacisté prošli městem 1. března. Kvůli loňskému pochodu neonacistů Plzní žádal tamní magistrát zrušit několik ustanovení shromažďovacího zákona. Ústavní soud to ale odmítl.