Soutěž o provozování regionální železnice zřejmě proběhne i na jižní Moravě

Brno – Poté, co výběrové řízení na regionální železniční dopravu vypsal Liberecký kraj a uvažovat o tendru na rychlíky začalo ministerstvo dopravy, přišel se stejným záměrem i Jihomoravský kraj. Na jeho území zatím zajišťují železniční dopravu výhradně České dráhy. Dopravce ovšem požaduje, aby mu kraj letos na pokrytí ztrát z osobní dopravy dal skoro miliardu a vedení regionu se taková částka nelíbí. Jihomoravský hejtman Michal Hašek proto prohlásil, že kraj zřejmě vypíše výběrové řízení na provozování regionální železniční dopravy, přičemž věří, že jiné společnosti dokáží jezdit levněji než České dráhy.

„Letos se to snad nějak vyřeší, do budoucna by to ale mohl být problém. My jsme letos připraveni loňskou dotaci navýšit o inflaci a několik procent. Částka, kterou požaduje dopravce, je ale neakceptovatelná,“ uvedl Michal Hašek.

Krajský radní Jaroslav Pospíšil ovšem podotkl, že se kvůli placení dopravy budou muset navýšit rozpočty krajů. Za dosavadní dotace ty vlaky nikdo provozovat neodkáže, řekl Pospíšil. Tendr by ale přesto mohl celkovou sumu peněz za regionální vlaky podstatně snížit.

Jako první z krajů vypsal letos tendr na provozovatele regionálních spojů Liberecký kraj, kromě Českých drah se do něj přihlásily i menší dopravci. Podle nich lze současné spoje obsloužit novými vlaky za stejnou nebo nižší dotaci, než nově požadují České dráhy. Nové soupravy jsou lehčí, čímž se sníží náklady na pohon a poplatky za využití kolejí.

Menší dopravci ovšem většinou nové soupravy nemají k dispozici. Na tratích, kde provozují osobní dopravu soukromí dopravci, jezdí dnes buď vozidla koupená či pronajatá od Českých drah anebo dieselové jednotky vypůjčené od zahraničních dopravců, které ovšem nemohou zajíždět příliš hluboko do vnitrozemí.