Středočeské obce nechtějí mít ve Vodochodech mezinárodní letiště

Praha – Druhé velké pražské letiště má vzniknout z dosavadního podnikového aeroportu společnosti Aero Vodochody. Záměr odvést nízkonákladové dopravce z Ruzyně právě do Vodochod se ale nelíbí obyvatelům blízkých obcí. Obávají se hluku, znečistění ozvduší a také výrazného nárůstu silniční dopravy mezi centrem Prahy a vodochodským letištěm. O zastavení stavby žádají středočeské obce ministerstvo životního prostředí, jejich obyvatelé také podepisují petice.

Veřejné mezinárodní letiště Vodochody by mělo odbavit tři a půl milionu cestujících ročně a létat by tam mělo každý rok až 35 tisíc letadel. Vedení letiště možnost zatížení obyvatel leteckým provozem odmítá. Podle mluvčí letiště Vodochody Zuzany Kučerové nedojde ke zvýšení hluku jinde než v prostorách letiště.

Starostové nedalekých obcí ovšem tvrdí opak a opírají se o závěr studie EIA. „Až 3 300 obyvatel může být poškozeno a 160 až 200 velmi silně. Sami přiznávají, že budou mít lidi zvýšený tlak, poruchy spánku,“ uvedl starosta Panenských Břežan Libor Holík. Rovněž starostan Postřižína Tomáš Bubeníček tvrdí, že podle studie EIA bude jeho obec silně poškozena otevřením mezinárodního letiště ve Vodochodech.

Podle starostů není EIA v pořádku

Podle středočeských starostů je ovšem problematická i samotná studie EIA, která se zabývá dopadem stavby na životní prostředí. Dokument týkající se nového letiště se teď bude veřejně projednávat. Do 19. března mohou obce posílat své připomínky na ministerstvo životního prostředí. To jich již teď dostalo přes padesát.

Starostové poukazují na to, že studie je nedokonalá a některá fakta vůbec neuvádí. „Ekologové, kteří se k tomu vyjadřovali, říkali, že jsou tam rozpory stran hluku, zátěže silnic a tak dále,“ přiblížil starosta Chvatěrub František Derfl.

Pokud protestujícím obcím nepomůžou připomínky a petice, chtějí proti rozvoji letiště Vodochody demonstrovat a případně se obrátit na soud.