EK chce, aby aerolinkám zůstaly i nevyužité sloty

Brusel – Evropským aerolinkám by letos měla zůstat práva na tzv. sloty, tedy časy, kdy mohou jejich letadla odlétat nebo přistávat na určitém letišti, i když je nevyužijí. Navrhuje to Evropská komise, která chce, aby dopravní společnosti kvůli ztrátám slotů během krize neztrácely také své hodnocení. Změny musí schválit vlády zemí Evropské unie a Evropský parlament.

Podle současných pravidel ztratí aerolinky právo na využití slotů, které každou sezonu nevyužijí alespoň z 80 procent.

EK se domnívá, že by aerolinky měly mít v letošním roce kvůli krizi možnost snížit počet letů, aniž by ztratily právo na své sloty. Navrhuje proto dočasné zmrazení platnosti tohoto pravidla na letošní letní sezonu, tedy od dubna do září. Aerolinkám by tak zůstalo právo na jejich sloty pro rok 2010 i v případě, že je letos nevyužijí. Pokud se trh neoživí, plánuje komise stejné opatření i pro zimní sezonu.

Podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) světové aerolinky loni prodělaly více než osm miliard dolarů (169,8 miliardy Kč). Aerolinky loni poškodil nejprve prudký nárůst cen ropy, později pak globální finanční a ekonomická krize, jež výrazně snížila poptávku po letecké přepravě. Pokles poptávky po letecké přepravě pokračuje a letos v lednu se snížila o téměř šest procent.