Řidič sanitky odjel od nehody, zraněný zemřel

Hvozdnice (u Prahy) - Vážná dopravní nehoda, která se stala v úterý dopoledne nedaleko obce Hvozdnice u Prahy a při které zemřel člověk, bude mít zřejmě dohru. Pracovníci středočeské záchranné služby chtějí podat stížnost na řidiče soukromé dopravní zdravotní služby, který se na místě havárie zúčastnil resuscitace, ale oživování přerušil a odjel, informovala mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.

Podle mluvčí policie Prahy-venkov Štěpánky Zatloukalové u Hvozdnice zahynul pětasedmdesátiletý muž, který kvůli zdravotní indispozici sjel ze silnice a narazil do sloupu.

Hlášení o nehodě a těžce zraněném muži, který nedýchá, přijalo zdravotnické operační středisko v Jesenici po jedenácté hodině. Podle Janečkové byly na místo vyslány dvě sanitky a dispečer okamžitě zahájil telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci, při které radil lidem u nehody, jak provádět oživovací úkony. Do resuscitace se zapojil také řidič kolemjedoucího převozového sanitního vozu soukromé dopravní zdravotní služby, ale po chvíli řekl, že muž zemřel, a od nehody odjel.

„Na základě tohoto konstatování svědci nehody odmítli pokračovat v resuscitaci vedené operátorem a do příjezdu profesionálních záchranářů muž již nebyl oživován. Lékař záchranné služby po příjezdu už mohl pouze konstatovat jeho úmrtí,“ sdělila mluvčí a dodala, že bez přerušení oživování mohl mít muž pravděpodobně větší šance na přežití.

Janečková uvedla, že pracovníci operačního střediska chtějí podat na řidiče převozové sanitky stížnost. Podle nich se dopustil chyby, když přerušil oživování, odjel z místa nehody a nepočkal na příjezd profesionálních záchranářů, což byla jeho povinnost. Konstatovat úmrtí má navíc ve své pravomoci výhradně lékař.

Vydáno pod