Katar poslal do Česka rozhodnutí o princi Sáním

Praha - Katar konečně zaslal českému ministerstvu spravedlnosti oficiální rozhodnutí, kterým tamní prokuratura zastavila stíhání prince Hámida bin Abdal Sáního, který byl v Česku nepravomocně odsouzen za sex s nezletilými dívkami. Pražský městský soud by teď případ mohl na základě zaslaného rozhodnutí znovu otevřít. Musí však dokument nejprve přeložit z arabštiny. Překlad by mohl být hotový už tento týden. Informaci přinesl server Týden.cz.

Člen katarské královské rodiny Sání byl v létě 2005 Obvodním soudem pro Prahu 2 nepravomocně odsouzen za sex s 16 nezletilými a mladistvými dívkami ke 2,5 roku vězení. Soud vynesl verdikt přesto, že tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání stíhání Sáního do Kataru.

Soud a posléze i Městský soud v Praze konstatovaly, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné. Nejvyšší soud však uvedl, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit. Sání byl propuštěn z vazby a odcestoval do Kataru. Po příletu do své vlasti byl princ zatčen, osm dnů strávil ve vazbě a poté byl několik měsíců vyšetřován. Katarský prokurátor pak ale princovo stíhání zastavil. Katar se zasláním oficiálního rozhodnutí dlouho otálel, ministerstvo spravedlnosti mu podle serveru Týden.cz muselo poslat řadu nót. Letos v únoru dokument konečně dorazil.

Soud má v zásadě jen dvě možnosti, jak dál v kauze Katar postupovat - buď se spokojí s tím, jak případ vyřešila katarská strana, nebo její postup vyhodnotí jako nedostatečný.

Vydáno pod