Policie chce obvinit další lidi kvůli tragédii ve Studénce

Praha - Policie chce rozšířit počet obviněných z tragické vlakové nehody u Studénky. Loni v srpnu tam při nárazu vlaku do zřícené mostní konstrukce zahynulo osm cestujících a dalších sedmdesát jich bylo zraněno. Zatím kriminalisté obvinili dva inženýry dodavatelské firmy Bögl a Krýsl. Kriminalisté vycházejí ze závěrů znalců, kteří při rekonstrukci mostu objevili řadu závad. Informaci jako první přinesl Český rozhlas 1 Radiožurnál.

„Na té stavbě nebylo v pořádku vůbec nic. Chystáme konkrétní obvinění konkrétních osob,“ uvedl v ČRo1 vyšetřovatel Jiří Jícha. Mělo by jít nejen o zaměstnace firmy Bögl a Krýsl, která se na rekonsrukci podílela, ale i pracovníky hlavního dodavatele společnosti ODS - Dopravní stavby Ostrava. „Podařilo se prokázat, že konkrétní lidé na této stavbě nesou odpovědnost za nehodu. Bylo jim známo, že se na stavbě vyskytuje závada, a přesto mostní konstrukci nezajistili,“ dodal Jícha.  Oba inženýři, kteří jsou zatím obviněni, vinu popírají.

Neštěstí se stalo 8. srpna. Most, stojící nad kolejemi, se zřítil a vzápětí do něj narazil mezinárodní rychlík Comenius. Tragédie si vyžádala osm obětí, sedm desítek lidí bylo zraněno. Škoda se pohybuje okolo 180 milionů korun.