Gentlemanem silnic je těhotná žena - pomohla při autonehodě

Pardubice - Pavlína Bidlová z Vysokého Chvojna na Pardubicku převzala ocenění Gentleman silnic. Stala se 50. držitelkou tohoto titulu. Uděluje ho Česká pojišťovna a Policie ČR lidem, kteří se zasloužili o záchranu lidského života po dopravní nehodě. Bidlová, která byla v době záchranné akce těhotná, poskytla pomoc posádce vozu, který narazil do kamionu. Titul Gentleman silnic byl poprvé udělen v roce 2004. Před Bidlovou jej letos získali už tři lidé.

Počátkem roku vezla autem členy své rodiny, když nedaleko Hradce Králové vůz před ní narazil do odstaveného kamionu. Zastavila, aby pomohla jeho posádce, a snažila se k nehodě přivolat i řidiče projíždějících automobilů. „V protisměru jelo auto, které to muselo vidět, ale pokračovalo dál,“ řekla mladá světlovlasá žena, která kvůli těhotenství musela být při záchranné akci opatrná.

V havarovaném voze zůstali tři mladí muži. Řidič omdléval, proto se s ním snažila mluvit, aby neupadl do bezvědomí. Zastavilo až další auto, které telefonicky přivolalo záchranku. „Než přijela, zastavila na místě červená felicie a řidič si nehodu natáčel na mobilní telefon,“ vzpomíná Bidlová.

Jeden mladík z havarovaného vozu druhý den v nemocnici zemřel. Řidič je fyzicky v pořádku, je však ve špatném psychickém stavu, další z pasažérů dosud trpí následkem nehody omezením chůze. „Až večer mi došlo, co se vlastně všechno stalo a co se mohlo stát. Ty okamžiky se mi honí hlavou stále,“ řekla Bidlová.

Vydáno pod