NATO dává transformaci české armády za vzor

Praha - Armády nových členských zemí Severoatlantické aliance by si při své transformaci mohly brát příklad z české zkušenosti. Při své první návštěvě v Česku to uvedl vrchní velitel pro transformaci NATO (SACT) James Mattis s tím, že Česko vybudovalo z armády na braneckém principu funkční a akceschopnou profesionální bojovou sílu. Mattis do Česka přijel jen krátce před tím, než Česká republika oslaví první desetiletí svého působení v řadách aliance.

„Nové země mohou následovat příklad České republiky. Transformace je jen jiné slovo pro změnu. A když chcete něco změnit, musíte vědět, co máte za problém a jak jej vyřešit,“ poznamenal Mattis. Fakt, že se ČR podařilo z dvousettisícové armády na braneckém principu vytvořit za několik let profesionální, spolehlivou sílu s vybalancovanými součástmi, je podle něj obdivuhodný. „Máte jednotky schopné nasazení v zahraničí, pozemní, vzdušné i zásobovací jednotky. To je dobře vyvážené,“ podotkl. Cíle rozvoje české armády pak označil za realistické a dobře naplánované.

Profesionalizace české armády začala v roce 2001, tedy dva roky po českém vstupu do NATO. Cílem bylo vytvořit malou profesionální armádu, která si zachová všechny schopnosti potřebné k obraně země i nasazení v misích. Původní plány byly plně vojsko zprofesionalizovat do roku 2010, pak do roku 2007, nakonec poslední odvedenci odešli do civilu už v roce 2004. Současná koncepce počítá na konci reformy s 26 200 vojáky, 8800 civilními zaměstnanci a 1800 studenty vojenských škol.

Mattis dnes z ČR odlétá zpět do Spojených států, proto se proti očekávání nezúčastní čtvrtečních oslav deseti let republiky v NATO. „Původně jsme plánovali, že tato návštěva bude minimálně třídenní, chtěli jsme ukázat naše výcviková zařízení ve Vyškově. Bohužel se musí vrátit do USA, kde má důležitou schůzku s ministrem obrany Robertem Gatesem,“ vysvětlil Picek.