Díky poplatkům si loni zdravotnictví přilepšilo o deset miliard

Praha - České zdravotnictví si díky regulačním poplatkům přilepšilo o deset miliard, pět miliard se vybralo od pacientů, zbytek představují úspory. Podle mluvčího ministerstva tak mohly zdravotní pojišťovny tyto peníze vložit do méně dostupné a nákladné léčby. "Tyto peníze umožnily mimo jiné růst počtu operačních zákroků, zkrácení dlouhých čekacích lhůt a rozšíření počtu výjezdových stanovišť zdravotnické záchranné služby. Poplatky zlepšily dostupnost péče, uvolnily přeplněné čekárny a zvýšily komfort pacienta," shrnula přínosy ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS).

Pacienti platí od ledna loňského roku u lékaře, za položku na receptu 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Poplatky podle ministryně umožnily přesměrovat peníze od banalit k nákladné léčbě. Loni počet návštěv na pohotovosti ve srovnání s rokem předchozím klesl o 36 procent, u ambulantních specialistů o 15 procent a u nemocničních specialistů o 19 procent. Klesaly i počty vydaný léků, celkově o 28 procent, výdej levnějších léků do 150 korun pak poklesl o 19 procent.

Podle Filipiové naopak o 40 procent stoupl počet pacientů, kteří podstoupili léčbu ve specializovaných centrech, kde se léčí rakovina, roztroušená skleróza a další závažné choroby. „Úhrada na léky v těchto centrech stoupla o 47 procent. Počet operací kyčelních a kolenních náhrad jen u Všeobecné zdravotní pojišťovny stoupl o 35 procent,“ doplnila ministryně.

Opozice i pacientské organizace ale poplatky kritizují, podle nich omezují
přístup pacientů ke zdravotní péči. Stínový ministr zdravotnictví ČSSD
David Rath proto usiluje o zrušení poplatků s výjimkou plateb v nemocnicích. Prezident Svazu pacientů Luboš Olejár zase tvrdí, že podle ústavy mají pacienti nárok na bezplatnou zdravotní péči, takže platby odporují základním zákonu. Ústavní soud však potvrdil, že poplatky protiústavní nejsou.

Hejtmani ve všech krajích po loňských volbách rozhodli, že kraje budou za pacienty hradit některé poplatky v krajských zařízeních, většinou formou darovací smlouvy. To se ale nelíbí kabinetu: „V případě zjištění nezákonnosti vyzveme kraj ke zjednání nápravy. V případě, že kraj nápravu nezjedná ve lhůtě 60 dnů, pozastavíme takovéto usnesení a následně podáme návrh na zrušení k příslušnému soudu,“ uvedla dříve Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Zdravotní pojišťovny již kvůli nevybírání poplatků spouštějí správní řízení se středočeskými nemocnicemi, kde se poplatky nevybírají už od ledna. Domluvily se na tom s ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou.