Integrovaná doprava má v Liberci zpoždění

Liberec - Integrovaný systém dopravy (IDOL) v Libereckém kraji nabírá další zpoždění. Původně se mělo s jediným dokladem a za jednotné ceny cestovat po kraji už od letošního 1. ledna. Kvůli lyžařskému šampionátu byl start IDOL posunut na 1. duben. Nové vedení kraje ale zahájení provozu odložilo o dalšího čtvrt roku. Od dubna se bude systém testovat, ostrý provoz zahájí až od 1. července, řekl krajský radní pro dopravu Martin Sepp (ČSSD).

IDOL umožní cestovat po kraji s jedinou jízdenkou a přesedat z autobusu na vlak či do městské dopravy. Podle Seppa ale chybí dostatečná časová rezerva, aby bylo možné zkušebně prověřit zúčtování jednotlivých přestupních jízdenek a předplatného mezi dopravci. „Objevuje se řada problémů, které je třeba vyřešit, proto budeme nejprve tři měsíce systém testovat na omezeném vzorku lidí,“ vysvětlil Sepp. Odklad chce kraj využít také k informační kampani.

Integrované systémy dopravy fungují například kolem Prahy, Plzně a Brna, Liberecký kraj o něj usiluje už několik let. Loni se do systému zapojil i liberecký dopravní podnik a nakonec se podařilo dohodnout i s Českými drahami. Spuštění systému kraj spojil s krajskou elektronickou kartou Opuscard, která bude držitelům sloužit pro předplatné i jako elektronická peněženka. Krajská karta Opuscard, která se začala vydávat loni v září, nahradí postupně nejen současné čipové karty využívané v autobusech ČSAD v kraji, ale i libereckou městskou kartu. Zatím ale budou platit vedle sebe.