Silnice Libereckého kraje jsou letos mnohem nebezpečnější

Liberec – V prvních dvou měsících letošního roku zahynulo na silnicích Libereckého kraje sedm lidí. Oproti loňsku, kdy za leden a únor zemřel pouze jeden člověk, se tedy jedná o výrazný nárůst smrtelných havárií. Zvýšil se také počet lidí, kteří se při nehodách v Libereckém kraji zranili – letos to bylo 194 lidí, loni o rovných dvacet méně. Podle vedoucího severočeské dopravní policie Jiřího Ušáka se na větším počtu vážných havárií podepsalo špatné počasí.

Loňská zima byla mírná, naopak letos často mrzlo a sněžilo. Na kluzkých a zavátých silnicích tak hrozilo řidičům větší nebezpečí. Například na hornatém Semilsku se letos v lednu a v únoru zranilo při nehodách 54 lidí, ve stejném období loňského roku polovina. Zraněných přibylo i na sousedním Jablonecku. V obou okresech zároveň napadlo letos mnohem více sněhu než během loňské zimy.

Nejvíce obětí zaznamenali policisté při haváriích na Českolipsku. Zahynuli tam tři lidé, právě v této oblasti loni zemřel jediný člověk, který přišel o život během dvou měsíců v celém kraji. Na Semilsku letos zahynuli dva lidé, na Jablonecku zemřel jeden člověk stejně jako na Liberecku.

Za první dva měsíce letošního roku mají policisté v Libereckém kraji ve svých statistikách mnohem méně dopravních nehod než loni. Teoreticky se jich odehrálo o 37 procent méně. Čísla však nelze srovnávat, protože od letoška by měli řidiči policisty volat jen k haváriím se škodou nad 100 tisíc korun.