Parlamentní komise má recept na vyrovnání s církvemi

Praha - Parlamentní komise, která má do konce března pracovat na návrhu majetkového vyrovnání státu, se podle předsedy Jana Kasala (KDU-ČSL) vypořádala se všemi výhradami poslanců k návrhu zákona. Kasal uvedl, že komise dokázala odpovědět na elementární otázku, zda se má majetek vracet. Dodal, že jednoznačně kladné stanovisko padlo také od právníků na dotaz, zda církve vůbec majetek vlastnily. S odvoláním na závěry poradenské společnosti Ernst and Young označil Kasal po dnešní schůzce s představiteli církví algoritmus výpočtu použitý v návrhu zákona za správný.

Ještě do konce března chce o závěrech komise informovat sněmovnu, poslední setkání před vypršením mandátu má komise naplánováno na 19. března. „Pokud nikdo nepřinese nové argumenty, chci navrhnout závěrečnou zprávu komise, kterou přednesu sněmovně,“ uvedl Kasal s tím, že zástupce ČSSD Michal Hašek se z dnešní schůzky s členy České biskupské konference a Ekumenické rady církví omluvil kvůli nemoci.

Kabinet chce vrátit církvím zhruba třetinu majetku zabaveného po roce 1948 církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun.

Opozice považuje částku za přehnanou 

Vládní normu v její současné podobě odmítá opozice i tři poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým, podle nich by měl stát církvím uhradit 62 namísto 83 miliard korun. Celková suma, kterou by ČR za 60 let vyplatila, by tak prý činila nikoli 270 miliard, ale 204 miliardy korun.

Parlamentní komise spolupracovala s experty z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze. Ti zjistili, že stát dával v letech 1948 až 2007 církvím podstatně méně ze státního rozpočtu, než by církve získaly za 60 let ze svého majetku, kdyby jim nebyl odejmut. Rozdíl činí podle děkana fakulty Jiřího Schwarze více než 168 miliard korun.

Vládní návrh na vyrovnání státu s církvemi
Zdroj: ČT24
Vydáno pod