U Sosnové se poprvé střílela skála, auta proto nejezdila

Sosnová – Kvůli odstřelu skály u rozestavěného obchvatu České Lípy do Nového Boru se dnes dopoledne poprvé zastavila doprava na frekventované státní silnici z České Lípy na Mladou Boleslav i na souběžné železniční trati. Odstřely budou pokračovat až do června každý den mezi 10. a 12. hodinou, kdy musí řidiči počítat s úplnou uzavírkou silnice I/9.

„Byl to první ze série odstřelů. Skála se postupně musí uvolnit až na šířkový profil 24,5,“ uvedl ředitel libereckého Ředitelství silnic a dálnic Josef Jeníček.

Práce na křižovatce u Sosnové jsou první etapou obchvatu České Lípy a Nového Boru. Středem těchto měst totiž v současnosti frekventovaná silnice I/9 prochází. Podle odborníků po ní denně projede minimálně 16 tisíc aut. Silnice navíc patří mezi nejnebezpečnější v kraji.

„Je to stavba, na kterou Liberecký kraj dlouho čekal, protože se jedná o silnici, která jde od hranic s Německem až do Středočeského kraje a směřuje ku Praze,“ vyjádřila spokojenost krajského úřadu vedoucí jeho odboru dopravy Stanislava Jakešová.

Desetikilometrový obchvat se bude stavět na tři etapy. Zcela hotov má být v roce 2016, stát do něj do té doby investuje přibližně pět miliard korun.

Silnice I/9
Zdroj: ČT24
Vydáno pod