Česko oslavilo 10 let v NATO

Praha - V Senátu začala dvoudenní mezinárodní konference u příležitosti desátého výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Se svými projevy v úvodu vystoupili šéf Senátu Přemysl Sobotka a ministři Vlasta Parkanová a Karel Schwarzenberg, kteří ocenili význam vstupu Česka do severoatlantického paktu a podpořili další spolupráci v rámci zahraničních misí. Oba se shodli na tom, že rozšiřování aliance nemusí skončit v dubnu přijetím Chorvatska a Albánie. Odpoledne hovořili mimo jiné generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer a bývalý český prezident Václav Havel. Během oběda na Pražském hradě účastníky pozdravil i prezident Václav Klaus s projevem na téma českého členství v NATO prezident Václav Klaus.

I prezident Václav Klaus se vyslovil pro rozšíření NATO, ale pouze pro takové, které povede k jeho posílení. 

Podle exprezidenta Václava Havla by se NATO mělo rozšířit ještě o Ukrajinu a Bělorusko. I podle Havla má ale rozšiřování NATO své limity. „Tato aliance je definována hodnotově i geograficky, nemůže sahat donekonečna,“ řekl Havel s tím, že hranice NATO by měla končit na hranici bělorusko-ruské nebo ukrajinsko-ruské. Podle generálního tajemníka rozšiřování NATO nesmí být cílem samo o sobě, pouze prostředkem, jak zajistit bezpečnost členů aliance. „Země, které se připojí k NATO, nesmí být pouze konzumenti bezpečnosti, ale také zajišťovatelé bezpečnosti,“ zdůraznil.

10 let ČR v NATO (zdroj: ČT24)

Sobotka ve svém projevu vyzdvihl snahu NATO, která je totožná s jeho osobním krédem, a to spojovat se s někým, a nikoli proti někomu. Ministryně obrany Parkanová zase upozornila na význam vojenské a rekonstrukční mise v Afghánistánu, které považuje za klíčové a úspěšné.

Ministr zahraničí Schwarzenberg se ve svém projevu zaměřil na aspekt nutnosti spolupráce. Vztah jednotlivých zemí aliance není podle něj jednostranný. Stejně tak udržení akceschopnosti NATO vyžaduje trvalou péči a úsilí, k němuž musí přispět všechny členské země.

Schwarzenberg o NATO

„Každý přistupující stát si musí uvědomit, že NATO není pojišťovna, která po složení jednorázového příspěvku bude navěky chránit před nepřízní osudu.“

V rámci konference rovněž začala výstava NATO: Svoboda i zodpovědnost, která připomene 60 let od vzniku aliance i deset let od jejího rozšíření o tři bývalé země východního bloku: Česko, Polsko a Maďarsko.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24