Klaus se vyslovil pro rozšíření NATO, které alianci posílí

Praha - Prezident Václav Klaus se dnes na setkání s čelnými představiteli Severoatlantické aliance vyslovil pro takové rozšíření NATO, které povede k jeho posílení. Aliance musí rovněž zůstat základním prvkem evropské obranné struktury, uvedl prezident na Pražském hradě, kde u příležitosti 10. výročí vstupu země do aliance uspořádal slavnostní oběd. Kromě českých politiků se setkání zúčastnil také generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

„Musíme trvat na tom, aby rozšíření posílilo, nikoli oslabilo schopnost aliance jednat, a zvýšilo, nikoli oslabilo jeho bezpečnostní závazky,“ konstatoval ve zhruba desetiminutové řeči. Zároveň zdůraznil význam transatlantické spolupráce pro Evropu v době studené války, kdy aliance čelila komunistické rozpínavosti a do velké míry přispěla k vítězství svobodného světa, i v 90. letech minulého století. Také počátek 21. století prokázal podle Klausova názoru potřebnost aliance. „Za bezpříkladných 64 let míru na našem kontinentu vděčíme právě americké vojenské síle a americké spolupráci s demokratickou Evropou pod záštitou NATO.“

Podle něho je důležité, že aliance je založena na principu dobrovolné spolupráce a že není pouze vojenskou strukturou, ale také systémem pro politické konzultace. Organizace není podle jeho mínění monolitickým blokem „s jediným povoleným názorem“, ale místem pro dialog a hledání shody.

10 let ČR v NATO (zdroj: ČT24)

Prezident pochválil české vojáky a jejich práci ve strukturách aliance. „Češi se osvědčili jako spolehliví. Prokázali jak odvahu, tak schopnost začlenit se do náročných vojenských misí. Naše členství v NATO umožnilo naší armádě přeměnit se v moderní ozbrojenou složku, schopnou chránit bezpečnost naší země a přispívat k bezpečnosti našich spojenců,“ konstatoval.

Za desetiletou účast Česka v alianci poděkoval Česku i generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Přínosem České republiky pro alianci je podle něho mimo jiné fakt, že na rozdíl od západního světa Češi stále ještě svobodu nepovažují za automatickou věc. Cítí, že za hodnoty, které západní svět sdílí, je třeba bojovat každou minutou, každým dnem, uvedl.