O mlčení detektiva kvůli spisu Krakatice rozhodnou poslanci

Praha - Bezpečnostní výbor sněmovny požádá poslance, aby zbavili mlčenlivosti bývalého detektiva protikorupční policie Karla Tichého, který pracoval na spisu Krakatice. Spis Krakatice mapoval aktivity zastřeleného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka a objevují se v něm i jména některých politiků včetně ministra vnitra Ivana Langera (ODS). Členové výboru o tom dnes rozhodli s tím, že zároveň navrhnou sněmovně, aby kvůli spisu vytvořila zvláštní vyšetřovací komisi.


Langer dnes výboru navrhl, aby požádal o zbavení mlčenlivosti i dalších lidí, kteří mohli přijít se spisem do styku. Šlo především o bývalé a současné policisty, ale také například zainteresované bývalé ministry vnitra Stanislava Grosse a Františka Bublana (oba ČSSD) či Langera samotného. Tento návrh však výbor nepřijal.

„Já jsem velmi spokojen, že dnešní výbor pro bezpečnost navrhl, aby policista Tichý byl zbaven mlčenlivosti pro jednání výboru, které může probíhat během několika týdnů,“ řekl ČT člen bezpečnostního výboru a poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Návrh na zřízení speciální komise se ale nelíbí stínovému ministrovi vnitra Františku Bublanovi. „Já to trošku vnímám od pana ministra jako oddalovací manévr, protože komise bude pracovat velmi dlouho a nemusí dospět k žádnému závěru,“ postěžoval si ČT František Bublan.

Tichý by mohl promluvit i o Krejčířovi a Pitrovi 

Předseda výboru Bublan navrhne sněmovně, aby se otázkou zbavení mlčenlivosti Tichého zabývala již příští úterý. Expolicista by poté mohl vypovídat nejen před policejní inspekcí, ale také před výborem. Jeho členové požadují, aby mohl promluvit i o vyšetřování případů uprchlých podnikatelů Radovana Krejčíře a Tomáše Pitra.

Tichý a jeho tým od poloviny 90. let vyšetřovali aktivity podnikatele Mrázka a založili spis Krakatice. Ze spisu se ztratilo asi 1 600 stran, policie dodnes nezjistila, kdo informace ze spisu vynesl. Kontroverzní podnikatel Mrázek byl zavražděn v lednu 2006, jeho smrt zůstala neobjasněná.