Liška chce rozvíjet mezinárodní spolupráci dobrovolníků

Praha - Zlepšit mezinárodní spolupráci dobrovolnických organizací a spolků pro mládež chce ministerstvo školství při českém předsednictví EU. Na dnešní Evropské konferenci o mládeži to řekl ministr školství Ondřej Liška. Zároveň chce, aby byl po právní stránce vymezen status dobrovolníka, současné české právo jej totiž nijak neuznává. Konference má zmapovat možnosti a podmínky dobrovolnické práce v zemích Evropské unie a doporučit radě ministrů, jak je zlepšit.

„Já hodnotím situaci s dobrovolnictvím v České republice jako velmi dobrou,“ řekl Liška. Česko prý ale nemá takovou tradici dobrovolnictví jako například USA, kde je práce v charitě nebo v klubech věnujících se mládeži povinnou součástí vysokoškolského studia. Podle Lišky přitom právě tyto organizace a různé „neziskovky“ mohou svým působením dosáhnout tam, kam stát dosáhnout nemůže.

Ministr Ondřej Liška:

„My chceme, aby tahle práce byla nejen symbolicky…, ale i formálně a legislativně uznána státem jako smysluplná.“

Součástí dvoudenní konference je také veletrh, kde si spolky vyměňují zkušenosti a navazují kontakty. Jako český příklad dobré praxe lze podle předsedy České rady dětí a mládeže Aleše Sedláčka brát Bambiriádu. Tato každoroční přehlídka dětských zájmových organizací se prý rozšířila i na Slovensko a do Polska, zájem o ni mají prý i v Německu.

Podle Odile Quintinové, která se v Evropské komisi věnuje vzdělávání, přitom díky mezinárodním výměnám mohou mladí lidé poznat jiné prostředí, zlepšit se v jazycích a snadněji si pak najít práci. „Příliš mnoho mladých lidí opouští školy bez potřebné kvalifikace, mají potíže najít práci, jsou ohroženi chudobou práce. Jediným řešením je zvyšování kvalifikace,“ uvedla Quintinová.