Zelení vyzývají koalici: Odvolejme Veseckou

Praha - Strana zelených vyzvala koaliční partnery, aby neprodleně přistoupili k obnově důvěry ve státní zastupitelství tím, že odvolají nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Zelené k tomu vedou hlavně personální změny v libereckém státním zastupitelství a vývoj v kauze justiční mafie - kdy vrchní soud zrušil rozhodnutí soudu nižší instance, podle kterého se stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD) nemusí Vesecké omlouvat za označení justiční mafie, a následně kauzu odebral soudci Vojtěchu Ceplovi ml. "Ryba smrdí od hlavy a v systému státních zástupců je to nejvyšší státní zástupkyně," řekla ČT místopředsedkyně strany Kateřina Jacques. Zelení už jednou s výhradami k Vesecké ve vládě nepochodili - podle Jacques od té doby k žádnému pozitivnímu posunu v její práci nedošlo, a proto odvolání žádají znovu.

Jacques ČT řekla, že důvěra v justici a právní stát je nalomena a že by ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, kterému už zelení vyjádřili podporu, měl neodkladně předložit vládě návrh na odvolání Vesecké. Celá kauza podle ní působí prapodivným dojmem, Jacques zmínila fakt, že se Vesecká v žalobě proti Benešové spojila například s bývalým ministrem spravedlnosti Jiřím Němcem nebo místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou.

Zelení už o svém kroku informovali i premiéra Mirka Topolánka (ODS). Názory členů vlády zatím nejsou jednoznačné. „Máme zájem na tom, aby lépe pracovala, koalice se ale musí bavit uvnitř,“ podotkl například ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL), který na tomto postu vystřídal právě Jiřího Čunka. Sama nejvyšší státní zástupkyně vždy vlastní pochybení a nejasnosti kolem Čunkovy kauzy odmítala. K debatám o odvolání z funkce se nechce vyjadřovat.

Kateřina Jacques:

„Kauza Čunek měla být řádně vyšetřena, měla se dostat před soud a z hlediska politiky jsem ráda, že (Čunek) už není ve vládě.“

Bašný kritizoval vyšetřování kauzy Čunek, byl odvolán 

Zelené znepokojilo právě nedávné odvolaní šéfa liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Adama Bašného, kterého odvolal jeho nadřízený ústecký krajský státní zástupce Jiří Křivanec s tím, že opakovaně manažersky pochybil. Podle zelených byl však sesazen na popud vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampuly za kritiku vyšetřování Čunkovy kauzy. Rampula byl podle strany dosazen do funkce právě Veseckou.

Zelení naopak ocenili následný krok ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který Bašného do jeho pozice vrátil a odvolal Křivance. Podle strany by však měl učinit další kroky, protože Čunkův případ „nahlodal důvěru veřejnosti v systém justice“. Zelení zdůraznili, že na nestandardní jednání Vesecké upozorňovali už po propuknutí kauzy justiční mafie.

Soudce rozhodoval o mafii. Podruhé už nemůže

Při prvoinstančním rozsudku v této věci soudce středočeského krajského soudu Vojtěch Cepl mladší uvedl, že se představitelé justice při vyšetřování lidoveckého předsedy opravdu několikrát setkali a sdělovali si informace, které si vyměňovat neměli. Ovlivňovali prý také případ katarského prince Hámida bin Abdal Sáního. Jeho verdikt, podle kterého se tudíž Benešová nemusela soudcům a státním zástupcům omlouvat za označení justiční mafie, koncem února zrušil pražský vrchní soud. S odkazem na mnohočetná pochybení navíc Ceplovi kauzu odebral. Také rozhodnutí vrchního soudu označili zelení za neobvyklé.