Motocyklová asociace: Nerespektujte neoznačené passaty

Praha – Motocyklová asociace vyzvala motoristy, aby nerespektovali nezonačené rychlé passaty dálniční policie. Vozy Volkswagen Passat R36, které loni nakoupila státní policie, se od běžných vozidel liší pouze modrým majáčkem. Podle předsedy Motocyklové asociace Jaromíra Šída je výzva podložená případy z minulosti, kdy se zločinci vydávali za policisty a přepadali jiné řidiče. Rychlý passat R36 je možné bez problému zakoupit na trhu stejně jako modrý majáček.

„Pokud policejní auta s radary nebudou řádně označena, aby bylo jasně zřejmé, že se jedná o vozidla Policie ČR, budeme motoristy nabádat a vést, aby těmto vozům nezastavovali, a naopak hlásili jejich výskyt na linku 158. Už v minulosti se totiž ukázalo, že policie není schopna ochránit řidiče před falešnými policisty. Proto neoznačené vozidlo s modrým majáčkem, který je volně ke koupi, asociace neuznává za vozidlo zákona a odmítá občanskou poslušnost,“ uvedl Šíd.

Policejní uniformy používali při silničních kontrolách například někteří členové takzvaného Berdychova gangu. Zastavovali v nich, přepadávali a unášeli podnikatele.

Motocyklová asociace rovněž odmítla záměr policie stáhnout rychlé passaty z dálnic do Prahy a jejího okolí a nasadit je tam proti silničním pirátům. „V případě, že Policie ČR bude zasahovat a nahánět řidiče ve vysokých rychlostech, které vedou skoro vždy k nehodě a tragédii, naše asociace ustoupí od dohody s Policií ČR o vzájemné spolupráci ve zlepšení naší dopravy a přistoupíme k protestům,“ varoval Šíd.

Policie loni nakoupila 16 rychlých passatů. Zatím stíhají piráty silnic na dálnicích. Jde o silné vozy, jež jsou schopné dostihnout i velmi rychle jedoucí limuzíny, které by běžné policejní vozy nedostihly. Passaty jsou vybaveny záznamovým zařízením, které za jízdy dokumentuje přestupky řidičů.