Do Českých Velenic kvůli elektrizaci čtvrt roku nepojedou vlaky od Veselí

České Velenice – Kvůli elektrizaci velkého nádraží v Českých Velenicích nepřijede do této stanice od pondělí až do 23. května žádný vlak z Veselí nad Lužnicí. Osobní vlaky přijíždějící po trati 226 budou po celou dobu ukončeny v Nové Vsi nad Lužnicí, kde budou muset cestující přestoupit do autobusu. Na jaře bude vyloučen provoz také na trati do Nových Hradů a do Českých Velenic se tak nedostane žádný vlak z vnitrozemí. Úsek České Velenice – Nové Hrady je dnes poslední neelektrizovanou částí někdejší Dráhy Františka Josefa z Vídně přes České Budějovice do Plzně.

K výluce vydaly České dráhy výlukový jízdní řád, který může být problematický především pro cestující z Českých Velenic, kteří chodí na vlak na poslední chvíli. Autobusy totiž budou od nádraží odjíždět o jednu až dvě minuty dříve, než stanici obvykle opouštějí vlaky.


Aby stihli přípoj do Veselí nad Lužnicí cestující přijíždějící do Velenic po trati od Borovan, pojedou od některých vlaků ze stanice Výšné přípoje na vlaky do Nové Vsi nad Lužnicí.

Později, až bude zahájena výluka také na trati z Českých Budějovic do Velenic, bude do Nové Vsi zajíždět autobus jedoucí po trase Nové Hrady – České Velenice.

Trať 226 z Veselí nad Lužnicí do Českých Velenic dnes patří výhradně regionální dopravě. Rychlíky či expresy po ní nejezdí od poloviny 90. let, do té doby po ní jezdila velká část mezistátních spojů z Prahy do Vídně. Ty byly potom přesměrovány na zrekonstruovanou trať přes Českou Třebovou a Brno.